Petak 12.10.2018.
14:14
Vestionline

Dodik zna šta narod hoće

Među čitaocima "Vesti" bilo je i onih koji su putovali u zavičaj samo da bi glasali. O ishodu izbora, da li je dobro što su rezultati takvi kakvi jesu, da li će se nešto promeniti posle njih, svoj komentar daju i oni koji su glasali i oni koji to pravo nisu iskoristili.

Vesti
Anđelko Budiša

Anđelko Budiša, Bad Zaks, Nemačka

- Izbori su prošli bez nekih većih iznenađenja, osim što je za hrvatskog člana Predsedništva izabran Željko Komšić umesto očekivanog Dragana Čovića. Što se tiče Republike Srpske, očekivalo se da Dodik ide u Sarajevo, a da Željka Cvijanović postane predsednik RS. Kod Bošnjaka za člana Predsedništva glasove je osvojio Šefik Džafirović (SDA), a ja sam se nadao da bi to mogao da bude neko iz liberalne struje. Što se tiče Dodika, dobro je da ide u Sarajevo jer će se tamo lakše moći da suprotstavi stranim uticajima, koji nisu naklonjeni Republici Srpskoj i srpskom narodu. Imaće pravo veta, pa će moći da spreči ono što srpski narod neće, kao recimo ulazak BiH u NATO. Željka Cvijanović je bila dobra premijerka, ali nisam siguran da je pogodna za predsednika RS jer, po mom mišljenju, nema državnički profil. Biće još raznih prigovora na strano mešanje i kupovanje glasova jer se danas mnogo toga u međunarodnoj politici rešava korupcijom i mahinacijama. Vučić je tvrdio da zna koji strani faktor i gde se umešao u BH izbore. Obećao je da će to reći posle izbora, pa sad očekujemo da to i kaže. Inače, vlastima odgovara da ovakva situacija ostane jer visoki predstavnik u Sarajevu ima platu 30.000 evra, bosnjačkim vlastodršcima pare šalju Turska i Saudijska Arabija, a Dodik se uzda u pomoć Rusa. I tako se situacija u nedogled razvlači bez promena. A da bi BiH kao država išla napred, onima koji će sledeće četiri godine vladati predlažem da se ostave prekopavanja grobova i da se vrate dogovoru i gradnji ekonomskog prosperiteta zemlje jer narod mora da živi.

Vesti
Duško Malinović

Duško Malinović, Altšteten, Švajcarska

- Što se tiče glasanja, izbori su protekli u najboljem redu. Tako su sve stranke objavile. Upravo sam se vratio iz Republike Srpske. Kao i što sam obećao, išao sam dole da obavim svoju građansku dužnost. Ne samo ja nego i kompletna moja familija. Moje komšije koji su na privremenom radu u inostranstvu su se takođe odazvali u velikom broju. Mi Prnjavorčani smo podržali naše kandidate iz SNSD-a. A to su Darko Tomaš, načelnik opštine i Željko Simić, predsednik skupštine Prnjavora. Oni su ubedljivo pobedili kod nas. Moram još jednom da napomenem da su ispoštovali sve što su obećali. Zato smo moja porodica i ja samo zbog glasanja išli u Srpsku da ih podržimo. I nisam nimalo zažalio, a pokazalo se ispravnim. Napred SNSD! Pobedili smo u sedamdeset odsto opština u Republici Srpskoj.

Vesti
Duško Perić

Duško Perić, Diseldorf, Nemačka

Izbori oslikavaju narodnu volju. U svakom slučaju će situacija malo iskristalizovati i Dodik će imati priliku da svoju retoriku i stvari o kojima priča vezano za Predsedništvo u Sarajevu ovaj put direktno s njima raspravi. Ne vidim zašto bi srpska zastava u kabinetu jednog člana Predsedništva bila neki problem jer svaki član Predsedništva ima pravo da je stavi. Ne znam da li je ranije bila u kabinetu zastava, a ako je nije bilo, to je onda veliki propust. Željka Cvijanović će, verujem, da nastavi da radi ono što je Milorad Dodik kao predsednik do sada radio. Tu se neće značajno nešto promeniti.

Vesti
Veso Živković

Veso Živković, Kičiner, Kanada

- Šaljem veliki pozdrav za sve građane Republike Srpske, a pobedniku SNSD-a i koalicionim partnerima čestitam na fer i zasluženoj pobedi. Drago mi je da je na nedeljnim izborima prošlo sve bez incidenata, a svim građanima poručujem da s pobedničkom partijom SNSD i njihovim partnerima nastave da grade i izgrađuju Republiku Srpsku za dobrobit svih naroda koji u njoj žive, za dobrobit budućih pokolenja. Drago mi je da je moj narod u Republici Srpskoj na izborima 2018. pokazao zdrav razum i svest, bez obzira na sve teškoće koje ih prate svih ovih godina. Srpski narod je uspeo da pobedi sve zapadne i ostale mentore koji stalno pokušavaju da ugroze Republiku Srpsku. Ovom pobedom pokazali smo da istinski čuvamo naše istorijske, verske, kulturne i demokratske vrednosti.

Vesti
Čedomila Petrović

Čedomila Petrović, Beč, Austrija

- Dobro je što je na izborima pobedio Milorad Dodik jer će to osigurati opstanak Republike Srpske. Međutim, situacija posle ovih izbora ostaje i dalje veoma teška u BiH. Mislim da ćemo videti koliko je BiH nefunkcionalna pošto će se ostala dva člana Predsedništva boriti protiv Dodika u nameri da uspostave centralizovanu državu, mimo Dejtonskog sporazuma. Dodik će, međutim, uspeti da odbrani opstanak i ulogu RS. Ne verujem da će dozvoliti, podržan od strane Srbije koja insistira na poštovanju Dejtona, da srpski entitet nestane ili izgubi svoje ingerencije. Ali u Predsedništvu će sada, pošto je ispred Hrvata ušao Komšić, koga su podržali Bošnjaci, dva člana glasati za interese Bošnjaka. Ranije smo imali sreću da je u Predsedništvu bio Dragan Čović koji se borio za interese bosanskih Hrvata i sprečavao centralizaciju. Sada to neće biti tako. Verujem da će i visoki predstavnik međunarodne zajednice i dalje ostati u BiH jer u Predsedništvu neće biti moguće postići nikakav dogovor. Posle ovih izbora biće otežan put BiH u EU.

Vesti
Mićo Blagojević

Mićo Blagojević, Botrop, Nemačka

- Pratio sam ovih dana izbore u Bosni i Hercegovini i primećujem da priličan broj naših ljudi u dijaspori nije izašao na izbore, niti ih to interesuje. Mislim da je trebalo građane pozvati pismenim putem da izađu na izbore. Drugo, jako je smešno pratiti prebrojavanje glasova koje traje beskonačno dugo, a živimo u vreme kompjutera i tehnike. Moj zaključak je da će mnogo vode proteći koritima Drine, Neretve, Vrbasa, Bosne i ostalih reka dok se na tamošnjim prostorima uspostavi red rad i disciplina.

Vesti
Milka Karan

Bez velikih očekivanja

Milka Karan, Pariz, Francuska

- Kako bih to izvagala, a sa šturim podacima koji su mi dostupni? Ne znam mnogo, u Francuskoj živim tri decenije, daleko sam od matice, poreklo mi je iz Bosanske Krupe, idem joj jedanput godišnje, a tamo vidim život koji je žalostan, nije kao što je nekad bilo i, iskreno, ne vidim na vidiku neke pomake na bolje. Na ovim izborima pobedu među srpskim narodom odneo je Dodik. Mislim da je za te političke stvari i probleme najsposobniji i najspremniji, najodlučniji i najhrabriji i dok je njega biće nešto od Republike Srpske. On zna šta hoće, ne plaši se stranih autoriteta, a ne plaši zato što je iskren, sve kaže, a i iza sebe nema delikte. Hrvatski adut Komšić je iz Sarajeva, nije pobedio Hercegovac kao što se očekivalo, zato i daje izjave da će predstavljati sve Hrvate, pa i one koji nisu glasali za njega. Slabo ga poznajem i čini mi se da nije popularan. Videćemo kako će se postaviti. A za tog Džaferovića nikad nisam čula, nikad ga videla, a kako zaključujem on je politika Bakira Izetbegovića, pa bi se moglo reći da vuk dlaku menja, ćud nikako. Kakva su mi očekivanja ukupno? Odgovor je: bez velikih očekivanja.

 

2024 © - Vesti online