Petak 12.10.2018.
11:16
Glas Zapadne Srbije

Najstariji Zlatiborac slavi 101. rođendan!

Youtube/RTS
Panto Vranešević

Najstarijem meštaninu Zlatibora, koji je ceo život proveo na selu, donedavno radeći seoske poslove, Turistička organizacija Zlatibor priredila je rođendansku proslavu, prenosi Glas zapadne Srbije. 

Rođen pred sam kraj Prvog svetskog rata, Panto dobro pamti minula vremena. Seća se davnih dana kada Zlatibor nije bio ni nalik današnjem modernom turističkom centru. Priča o vremenu kada Zlatibor nije imao ni jezero, svega par zidanih objekata u kome su odsedali bogati gosti.

Seća se i turističkog uspona Ribnice i Palisada, drvenih letnjikovaca i po koje gostionice, koje su noću osvetljavale petrolejke.

Najbolji je živi čuvar tradicije jer se u životu bavio različitim zanatima. Odrastao u šesnaestočlanoj porodici, nasledivši porodično imanje celog života bavio se poljoprivredom, a bio je i katrandžija, aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece.

Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti recept za dugovečnost: umerenost u svemu. 
Kaže i da je njegovoj dugovečnosti doprineo i život na obroncima Zlatibora, dobar vazduh i zdrava hrana. Zlatiboru, planini već više od jednog veka poznatoj kao vazdušna banja, bolja reklama od ove ne treba.

2024 © - Vesti online