Petak 12.10.2018.
10:10
Vestionline

Hrvatska se naoružava: SAD poklonile dve borbene letelice (VIDEO)

commons.wikimedia.org
Američki borbeni helikopter UH-60 "Blek hok" (Foto: Arhiva)

Donacija ne dolazi bez uslova 

Kako portal navodi, hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević je još prošle godine potvrdio da se sa SAD pregovara o nabavi dva taktičko-transportna helikoptera "Black Hawk", a prema najnovijim informacijama, dva takva helikoptera juče su sletela u Zagreb.

Da će se to dogoditi, Krstičević je "uvijeno" najavio početkom nedelje kada je prilikom najave velike vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga izjavio: "Želim vas pozvati i u onaj drugi petak kad ćemo ovde predstaviti jedno novo, jako sredstvo HV-a. Za sad bih stao na tome." 

Pregovori s SAD-om su, javlja odbrambeni portal Obris.org, rezultirali dogovorom o američkoj donaciji dva helikoptera "Black Hawk" našoj vojsci. 

Radi se o dva helikoptera s bogatim paketima dodatne opreme, a donacija je vredna oko 55 miliona dolara. Pregovori su se, javlja portal Obris.org, vodili u SAD-u i Zagrebu s predstavnicima Pentagona i kompanije Lockheed Martin. 

Ali, kako se navodi, takva donacija ne dolazi bez obaveza za hrvatsku stranu pa tako Amerikanci traže da se donacija dva "Black Hawka" veže za obavezu da Hrvatska u dogledno vreme nabavi još helikoptera istog tipa.

2024 © - Vesti online