Četvrtak 11.10.2018.
14:36
NVO Atina, Vestionline

Slavimo snagu devojčica!

pixabay.com
 

Ovaj Međunarodni dan devojčica treba posvetiti svim hrabrim devojčicama koje su na putu ka boljem i dostojanstvenijem životu. One se suočavaju sa opasnostima i preprekama koje nijedno ljudsko biće ne treba da spozna, a samo zbog toga što su devojčice dodatno se bore i protiv rodno zasnovanog nasilja.

Istanbulska konvencija protiv nasilja nad ženama jedan je od najvažnijih instrumenata koji pruža dubinsko razumevanje, ali i okvir za rešavanje, problema rodno zasnovanog nasilja. Konvencija eksplicitno prepoznaje nasilje nad ženama i devojčicama kao ozbiljnu povredu ljudskih prava i prepreku u ostvarivanju društvene jednakosti između žena i muškaraca. Republika Srbija je ratifikovala ovaj ključni dokument 2013. godine. 

U okviru monitoringa implementacije Istanbulske konvencije, NVO Atina je pripremila nezavistan individualni izveštaj u vezi sa nasiljem nad ženama i devojčicama iz izbegličke populacije.

Izveštaj ukazuje da državne vlasti moraju promeniti politički pristup od humanitarnog ka integrativnom, kako bi u potpunosti primenili procedure i mehanizme koji imaju za cilj smanjenje rodno zasnovanog nasilja nad ženama i devojčicama u izbegličkoj populaciji, kao i zaštitu žrtava. 

Danas slavimo sve devojčice i devojke sveta i njihovu moć i snagu da se izbore sa društvima koja tek treba da prepoznaju vrednost devojčica, nadajući se da će sve što činimo voditi ka boljim životima i budućnostima za sve njih.

2024 © - Vesti online