Sreda 10.10.2018.
16:10
Vestionline, b92.net

Napravite sprej i rešite se smrdibuba

commons.wikimedia.org/Alchemist-hp
Smrdibube privlači žuta boja, pa ga okačite na terasu i na taj način ih namamite da ostanu van kuće

Inače, reč je o insektu koji možemo naći u vinogradima i voćnjacima, ali dolaskom hladnijih dana, oni traže sklonište na toplijim mestima na kojima bi u hibernaciji proveli zimu. U posljednjih par godina primećen je sve veći broj smrdibuba u ovo doba godine, što logično postavljanje pitanja da li se smanjio broj njihovih prirodnih neprijatelja - guštera, osa i ptica. 


Za odbranu od ulaska u stanove i kuće najbolje će poslužiti mrežice na prozorima, a može se isprobati i trik sa žutim papirom. Naime, smrdibube privlači ova boja, pa okačite žuti papir na terasu i na taj način ih namamite da ostanu van kuće. 

Umesto da ih zgazite, budući da u obrani ispuštaju neprijatan mirise, moguće je kod kuće napraviti smesu koja će ih oterati. 

Posuda sa sapunicom 

Sve što treba da uradite jeste da u jednu činiju sipate sapunicu, a iznad nje namestite izvor svetlosti. Tako nameštenu ostavite je preko noći. Biće neodoljiva za smrdibube koje će upasti u nju i udaviti se u sapunici. 

Sprej koji ih ubija iste sekunde 

Potrebno je: 

120ml sirćeta 

60ml sapunice od deterdženta za pranje sudova 

240ml tople vode 

Dobro sve promućkajte pa sipajte u posudu sa raspršivačem. Ciljajte direktno na bube - ova mešavina ubija ih čim ih dotakne. 

A pored toga, postoji i nekoliko prirodnih mućkalica kojima se ljudi već dugo služe kako bi smrdibube proterali sa biljaka. 

Tečnost od ljuski luka 

Uzeti 20g ljuski luka, preliti sa litrom vruće vode i ostaviti da stoji pet dana. Posle toga procediti i tretirati biljke time. Kod povećane količine smrdibuba biljke treba prskati sprejom tri puta dnevno pet dana. 

Tečnost od čili paprika 

Za pripremu ove smese uzeti 100g čili papričica i iseckati što sitnije. Preliti sa litrom vruće vode i kuvati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Prokuvanu tečnost ostaviti dva dana i posle toga procediti. Za tretiranje uzeti 100 ml tečnosti i razrijediti sa 10 litara vode. 

Tečnost od semena gorušice 

Seme gorušice samleti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice da se prelije sa 0,5l vrele vode, dobro izmeša i ostavi da se ohladi. Tečnost procediti i doliti 9,5 litara vode da ukupno imate 10 litara tečnosti kojom se tretiraju napadnute biljke. 

Ako ih sad u stanu imate samo par, do kraja oktobra ćete ih videti na desetine, možda čak i stotine, a najbolje je sprečiti ih da uopšte uđu u kuću zatvarajući vrata i prozore.

2024 © - Vesti online