Četvrtak 11.10.2018.
02:30
Telegraf, Vestionline

Ko više nervira žene u braku, muževi ili deca?

pixabay.com
 

Žena se trudi da bude i posvećena i brižna majka i supruga, odlična kuvarica i da pri tome obavi još mnogo toga, pa nije ni čudo što je pod tolikim stresom.

Mnogo žena istaklo je da im je bračni drug više kao još jedno dete o kojem moraju da se staraju nego što im je partner i podrška. Ženama je dodeljena i uloga učiteljice, kuvarice, spremačice, lekarke, planera, šofera i još mnogo, mnogo toga. Moraju da se ponašaju kao prave superžene, što nije lako postići. Žene koje su u braku i imaju decu vrlo brzo se troše i njihovo iscrpljivanje počinje da se odražava i na njihov posao i život.

Istraživanje koje je sproveo TODAY.com obuhvatio je više od 7.000 majki. Prema rezultatima, prosečna majka ima nivo stresa 8,5 od 10. Od ukupnog broja žena, njih 46 odsto je reklo da im njihov partner izaziva više stresa od dece.

Tri od četiri majke izjavile su da su one odgovorne za većinu poslova u kući, kao i za roditeljske obaveze. Veliki problem za jednu od pet majki je to što ne dobijaju pomoć od partnera, kao i to što naprosto nemaju dovoljno vremena u toku dana da obave sve što misle da treba.

Svakodnevni stres utiče na zdravlje oba partnera. Univerzitet u Padovi sproveo je istraživanje koje je pokazalo da ako muževi umru pre njihovih žena, žene postaju zdravije.

Veoma je važno da komunicirate sa vašim partnerom o obavezama vezanim za dom i porodicu. Napravite listu obaveza kako biste smanjili stres, ali se potrudite da je često pregledate i uređujete kako biste se nje i pridržavali.

Mnogi muževi i očevi žele da budu što bolji mogu, a veliki broj majki i supruga preuzima na sebe i više obaveza nego što treba jer ne veruju da njihov partner može da ih ispuni dovoljno dobro kao što bi to one uradile. Jedan od najboljih načina da se žena oslobodi stresa jeste da više veruje partneru i da se oslanja na njega kad god može.

2024 © - Vesti online