Četvrtak 11.10.2018.
04:30
mondo, vestionline

Šta bore mogu da otkriju o zdravlju?

pixabay.com
 

Duboke bore na čelu u nekim slučajevima mogu ukazivati na kardiovaskularne probleme, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Tuluzu.

- Faktore rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su povišen holesterol ili hipertenzija ne možete da vidite u ogledalu - kaže dr Jolanda Eskvirol - Bore na čelu su marker koji je lako uočiti - objašnjava ona.

Ranije studije su identifikovale druge lako uočljive signale povišenog rizika, kakvi su recimo ćelavost muškog tipa, ili ksantelazme na primer - pločaste formacije u unutrašnjem delu očnih kapaka koje ukazuju na povišen holesterol.

Tokom ovog istraživanja, naučnici su tokom 20 godina pratili 3.200 osoba, dobrog opšteg zdravlja koje su na početku studije imali 32, 42, 52 ili 62 godine.

Svaki ispitanik dobio je na početku određenu procenu, na osnovu broja i izraženosti bora na čelu, pri čemu je "0" značila da osoba nema bore, dok je "3" značilo da osoba ima dosta bora.

Tokom trajanja istraživanja, 233 ispitanika preminulo je iz različitih razloga. Među njima, 15,2 odsto imalo procenu bora na čelu između "2" i "3", 6,6 odsto procenu "1", dok 2,1 odsto preminulih nije imalo bore uopšte.

Dalje analize pokazale su da su osobe koje imaju izražene bore na čelu imaju i do deset puta viši rizik od smrti, u poređenju sa osobama koje ih nemaju uopšte, prenosi "Miror".

- Što je više bora osoba imala, to je viši bio rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti - kaže dr Eskvirol.

Iako nije nepobitno dokazana povezanost, naučnici smatraju da ovo ima veze sa aterosklerozom, stvrdnjavanjem arterija zbog naslaga koje se talože na njihovim zidovima, pošto se kod ateroskleroze javljaju i promene u proteinima kolagena, koji je zadužen za elastičnost kože.

- Izražene bore na čelu mogu biti jedan od markera ateroskleroze, a naša studija je prva koja je pokazala da postoji povezanost između izraženosti bora i rizika od kardiovaskularnih bolesti - kaže dr Eskvirol.

2024 © - Vesti online