Sreda 10.10.2018.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti

Opasne igre velikih sila (3): Ujka Sem zauzeo ceo Balkan

youtube.com/WonderWhy
Foto: Ilustracija

Pošto je pobedila Nemačku u Drugom svetskom ratu 1945. godine i preuzela kontrolu na polovinom Evrope, Rusija je smatrala da je najzad postala vladajuća sila u evropskom dvorištu. Međutim, kako su SAD i Zapadna Evropa uspostavljali sve bolje odnose i postali sve jači, rasla je i ruska briga. 

Nuklearni arsenal Sovjetskog Saveza, zarđali tenkovi, brodovi i ordenjem okićeni generali nisu mogli da sačuvaju rusku imperiju jer je komunistička Evropa posmatrala napredak i kvalitet života građana EU i odlučila da i ona želi isto.

Rusija je mogla da rešava probleme s udaljenom Amerikom na bilateralnoj osnovi, ali nije mogla da se pomiri s idejom o ujedinjenoj Evropi koja sankcioniše Gasprom na Krimu, ili jednoglasno podržava Britaniju u slučaju trovanja Sergeja i Julije Skripalj. Putin daje prednost bilateralnim odnosima s pojedinačnim državama u Evropi i nimalo mu se ne dopada ideja o 28 članica koje zajednički dogovaraju spoljnu i bezbednosnu politiku.

Zbog toga je Kremlj pomagao partijama koje su protiv EU, poput Nacionalnog fronta u Francuskoj, i pokušao da utiče na društvene mreže tokom kampanje za Bregzit.

Cepkanje Evrope na pojedinačne države kako bi jednu po jednu izlagao pritiscima, eliminisao ili ubeđivao prijateljskim energetskim sporazumima, a s ciljem da zameni multilaterilazam EU bilateralizmom, glavni je cilj ruske politike, piše britanski list.

Sledeće bojno polje biće Zapadni Balkan, gde, kako je EU saopštila, "posle gotovo 20 godina u čekaonici EU Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija mogu da očekuju da će se pridružiti EU 2025. godine".

Poslednje što Kremlj želi jesu nove evropske integracije i neprekidan lanac članica EU od Egejskog mora do Alpa. Već sada, piše "Indipendent", Kremlj koristi Srbiju kao oruđe tako što podržava srpske revanšiste koji odbijaju da se pomire s tim da Kosovo neće pristati na bivši status autonomne pokrajine pod srpskom upravom.

Slovenska karta

Rusija igra na kartu slovenstva i pravoslavlja u borbi protiv Kosova, u kojoj većinu čine muslimani. Ruska novinska kuća Sputnjik u Beogradu uživa veliki ugled, a ruski ministar odbrane Sergej Šojgu osnovao je centar za humanitarnu pomoć u Srbiji s uniformisanim osobljem koje neobično liči na vojsku. Srpski predsednik Aleksandar Vučić svako jutro pohađa nastavu ruskog jezika, a nedavno je brže-bolje otputovao u Moskvu na inauguraciju Vladimira Putina, piše "Indipendent".

SUTRA - Opasne igre velikih sila (4): Gledanje preko nišana

 

2024 © - Vesti online