Utorak 09.10.2018.
18:23
D. Pašić - Vesti

Porta mirisala na čorbanac

D. Pašić
Svi učesnici su dobili posebne zahvalnice od prote Mićića

Nekoliko sati pre liturgije u svetinji pored Dunava, stigli su takmičari, noseći kotliće i sve neophodne namirnice kako bi nešto kasnije pokazali svoju umešnost u kuvanju.

D. Pašić
Najbolji čorbanac: Ivica Bijanić, Željko Tuvić i Dragomir Erak

Dok se ukusan miris širio oko crkve, protojerej-stavrofor Dragan Mićić je sa mladim sveštenikom Mitrom Kerlecom, koji je doputovao iz Janje kod Šipova u Republici Srpskoj, služio liturgiju pred brojnim parohijanima. Bogosluženje je bilo posvećeno učenicima veronauke, koji su blagosiljani za početak nove školske godine.

Posle liturgije u parohijskoj sali počelo je ocenjivanje kvaliteta pripremljenih čorbanaca. Svaka ekipa je donela po pun tanjir kuvanog specijaliteta pred tročlani žiri. Ukus su ocenjivali mladi sveštenik iz Janje Mitar Kerlec, kao i majstori Tihomir Tomić iz Valjeva, odnosno Rade Jelić iz mesta Zabrđe kod Ugljevika.

D. Pašić
Žiri ocenjuje čorbance

Pošto su bodovali svih 18 tanjira, povukli su se u portu hrama gde su na miru sabrali glasove. Na kraju je sveštenik Kerlec izašao pred brojne vernike i pročitao prva tri tima koja su sakupila najviše bodova. Prvo mesto je osvojio trio Ivica Bijanić, Željko Tuvić i Dragomir Erak, koji su prema oceni žirija sakupili najviše bodova:

- Ovo je bilo pre svega predivno druženje i nije bitno ko je pobedio, zapravo svi smo zaslužili prvo mesto. Daće Bog da se sledeće godine okupimo u još većem broju - poručili su pobednici.
Zadovoljstvo nije krio ni protojerej Dragan Mićić, koji se obratio brojnim gostima:

- U ime crkvene opštine hvala svim takmičarima, parohijanima, kao i svima koji su uveličali ovaj lep događaj. Posebne pohvale zaslužuju svi koji su učestvovali u pripremi - kazao je Mićić.

Medalje stigle iz Apatina

D.Pašić
Parohijani su ispekli i prase

Nagrade za najbolje ekipe, medalje i dobro poznate čokančiće koje je obezbedio Mirko Praštalo, ugledni zlatar iz Apatina, uručene su predstavnicima prve tri ekipe.

D. Pašić
Pripremljen je i hleb ispod sača

Uz to, svim članovima timova koji su učestvovali u ovom već sada tradicionalnom takmičenju, dodeljene su zahvalnice crkvene opštine Linc, koje im je predao sveštenik Mićić.


 

2024 © - Vesti online