Utorak 09.10.2018.
11:15
Vestionline, Tanjug

Zukorlić: ID mi preti jer predstavljam umereni islam

A. Čukić
Muamer Zukorlić

Zukorlić je zbog tih pretnji dobio i policijsko obezbeđenje.

- Smetnja sam im jer sam predvodio islamsku zajednicu i što tumačim islam onako kako to njima ne odgovara - rekao je Zukorlić za TV Prva i dodao da je umerena dimenzija islama jedini način borbe protiv terorizma.

Zukorlić kaže da su ljudi "verski prazni i hoće veru", a on im nudi "izvorni, umereni islam, što ekstremistima, teroristima ne odgovara".

- To vam je isto kao kada imate žedne ljude i ako nemaju čistu vodu primorani su da piju prljavu. Ja sam kriv što im nudim čistu vodu, jer ako popiju čistu neće piti njihovu prljavu vodu - rekao je on.

Kako kaže, od ID-a nisu stigle samo pretnje, to je proglas, poziv svim njihovim sledbenicima da ga ubiju.

Jedini vid borbe, kako kaže, protiv ekstremizma je kroz obrazovni sistem i naglašava da je loše što je islamska zajednica u Srbiji podeljena 2007. godine jer sada ne postoji nikakva kontrola.

- Do 2007. godine dok ste imali jedinstvenu islamsku zajednicu imali ste muftiju koji odgovara za islamsku zajednicu. Postojala je kontrola knjiga i programa i obrazovnog sistema. Danas imate dve islamske zajednice, a tu dvojnost koriste razne grupacije - dodao je on.

2024 © - Vesti online