Ponedeljak 08.10.2018.
19:26
b92.net, Vestionline

Svetski mediji o BiH: "Politički ćorsokak, teško do EU"

Tanjug
Izbori u Bosni i Hercegovini

Rojters navodi da će prednjačenje srpskih, hrvatskih i muslimanskih etničkih partija u glasovima u njihovim regionima verovatno usporiti put BiH ka EU. U izveštaju iz Sarajeva, Rojters navodi da je, prema izbornim rezultatima, "srpski nacionalista koji se protivi Bosni kao državi dobio mesto u tročlanom predsedništvu te zemlje".

"Najveće partije srpskih, muslimanskih i hrvatskih zajednica u BiH, koje su uglavnom bile na vlasti sve vreme otkako je okončan rat vođen od 1992. do 1995, većinom su učvrstile svoju dominaciju na svim nivoima kompleksne bosanske vlade", ocenjuje britanska agencija. 

Uz to, napominje da je čvrst uticaj etničkih partija osujetio napore reformisanja ekonomije i obezbeđivanja članstva BiH u zapadnim organizacijama kao što su EU i NATO. 

Rojters prenosi izjavu političkog analitičara i istoričara koji se bavi Balkanom Marka Atile Hoarea, koji kaže da će "jučerašnji izbori, umnogome kao i raniji izbori u Bosni, poslužiti da se ovekoveči politički ćorsokak i oteža pristupanje te zemlje EU i NATO".

Istovremeno, u svom izveštaju iz Sarajeva, Asošiejted pres navodi da "rezultati koje su danas objavile izborne vlasti pokazuju da će nacionalističke stranke preovladati u parlamentu BiH i parlamentima u srpskoj mini-državi i muslimansko-hrvatskom regionu".

AP ocenjuje da rezultati, na osnovu više od 80 odsto prebrojanih glasova, potvrđuju i da će, kako je navedeno, "proruski srpski lider" Milorad Dodik osvojiti srpsko mesto u tročlanom predsedništvu BiH. 

Ishod izbora, zaključuje američka agencija, "zadaje udarac nadama u premošćivanje etničkih podela u BiH posle rata u kojem je ubijeno 100.000 ljudi, i ugrožava težnje te zemlje ka pridruživanju EU".

2024 © - Vesti online