Ponedeljak 08.10.2018.
16:59 >> 20:17h
Vestionline

U detinjstvu se rvao sa medvedima, zato je sada Habib šampion (VIDEO)

facebook.com/KhabibTheEagle
Habib je u svetu boraca postao poznat i po upečatljivom detalju nacionalne nošnje

U grbu Republike Dagestan, konstitutivnog subjekta Ruske Federacije, koja ima autonomni status, preovladava zlatni orao raširenih krila iznad kojeg je sunce. S obzirom na to kakvo je oduševljenje na severnom Kavkazu izazvala pobeda Habiba Abdulmanapoviča Nurmagomedova (30) u krvavoj borbi u kojoj je sačuvao titulu prvaka UFC (Apsolutni borilački šampionat) u lakoj kategoriji, da se sada organizuje referendum sva je prilika da bi u novom grbu dominirao oktagon opasan žicom.

Habib, rođen u selu Sildi, koje ima nešto više od 200 duša nastanjenih na 1.880 m nadmorske visine, postao je ponos ne samo lokalnih seljaka nego i celog Dagestana, a sasvim sigurno Avara kojima po nacionalnosti i pripada njihov novi junak. Nurmagomedov je u ovoj godini i osvojio i odbranio titulu. Pošto je, kaže staro sportsko pravilo, teže sačuvati nego steći, njegov boj s Ircem Konorom Makgregorom (30) u Las Vegasu privukao je globalnu pažnju. A tek zbivanja posle borbe...

Mekgregor, nekadašnji šampion, vratio se posle dvogodišnje pauze pun samopouzdanja. Busao se u grudi da će "razbiti pileću dagestansku vilicu" i da će "Habibovom glavom obrisati patos". Izdržao je u ringu tri minuta i tri sekunde. Bio je obezglavljen i prebijen, a Nurmagomedov se dičio 27 pobedom tj. serijom bez poraza u profesionalnoj karijeri. Sve dok ga neko, onako još vruće glave, nije isprovocirao iz publike. Nastao je opšti metež. Dagestanac je krenuo u obračun sa svakim ko mu je stao na put. 

Šampionski pojas nije ni dodeljen. Mogu li Habiba da liše titule? Rukovodilac UFC Dejna Vajt je izjavio da će konačnu odluku doneti Sportska komisija Nevade, američke savezne države na čijoj se teritoriji odigrala borba. Taj disciplinski organ je 2016. kaznio baš Mekgregora koji je vodom iz flašice prskao svog suparnika. Odrezano mu je da plati kaznu od 150.000 dolara i 50 časova društveno korisnog rada.

Šta li onda Habib može da očekuje kad "treće poluvreme" njegove borbe nije zaliveno vodom već čeličnim pesnicama?  Nevada možda odluči i da mu oduzme titulu zbog divljačkog vladanja, ali i da ga deportuje iz Amerike.

Dok se ne vidi šta i kako, Habib odlazi u otadžbinu gde će mu biti priređen doček na stadionu fudbalskog kluba Anži u dagestanskoj prestonici Mahačkali. A njegov otac, koji mu je i trener, prvi je osudio sinovljeno ponašanje.  

- Radi šta hoćeš u ringu, ali van njega su i žene i deca i drugi nedužni ljudi - bio je nedvosmisleno jasan Abdulmanap Nurmagomedov.

Pošto se u današnje vreme popularnost javne ličnosti meri i po broju pratilaca na društvenim mrežama, valjda primetiti da je Habibova omiljenost preko noći porasla za 4.000.000 ljudi. Sada je s 10.000.000 pratilaca peti najpopularniji Rus na Instagramu, posle dve televizijske voditeljke, jednog pevača i jednog komičara. 

Da će biti borac s raznim borilačkim veštinama nagovestio je još s devet godina. Svet obilazi video-snimak iz 1997. na kojem se mali Habib rve s medvedom.

    

2020 © - Vesti online