Ponedeljak 08.10.2018.
15:32
Tanjug, Vestionline

Plenković: Izbor Komšića nije dobar ni za Hrvate ni za BiH

youtube.com/ProductiehuisEU
Andrej Plenković

- Ponovo smo se, zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u BiH, doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriji Federacije biraju predstavnika u Predsedništvu drugom narodu - naveo je Plenković.

On je rekao da misli da to nije dobro i da je cilj svih u BiH da se sva tri konstitutivna naroda osećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsednik HDZ BiH Dragan Čović jer je on u mandatu od protekle četiri godine "napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu BiH prema Evropskoj uniji".

Istakao je da je "ta činjenica mogla i trebalo da bude nagrađena”.

- Nije dobro da se takav scenario ponavlja - zaključio je Plenković, prenela je HINA.

Ipak, Plenković je pozdravio održavanje opštih izbora u toj zemlji i čestitao svima koji su izabrani na različitim nivoima vlasti i istakao da će zvanični Zagreb nastaviti dobru saradnju s bosansko-hercegovačkim institucijama i "održavati dobre, kvalitetne odnose".

Dodao je da će se zalagati za poštovanje princip jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda.

- Nas puno toga veže za BiH, svi naši potezi, posebno u vreme ove vlade, bili su vrlo prijateljski i otvoreni prema celoj zemlji i prema svim njenim institucijama - kazao je Plenković.

Najavio je ponovno uvođenje linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, saradnju po pitanju sprečavanja nezakonitih migracija te hrvatsku podršku BiH na putu ka EU.

"Mislim da stoga svi politički akteri i stranke u BiH moraju biti svesni da većeg i iskrenijeg saveznika od Hrvatske među članicama EU sigurno nemaju".

I za predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i zbog Košmića nije dobar i sad, kaže, treba treba tražiti načine i mehanizme kako osigurati prava hrvatskog naroda.

2024 © - Vesti online