Ponedeljak 08.10.2018.
12:13
Vestionline, Tanjug

Nobel za ekonomiju ide Nordhausu i Romeru

pixabay.com
 

Prema nalazu komisije, oni su "osmislili metod koji se bavi najznačajnijim pitanjem današnjice - dugoročnim održivim rastom globalne ekonomije i dobrobiti svetske populacije".

U suštini, Nordhaus i Romer su rešavali problem kako da svet ekonomski razvija da da što manje utiče na klimatske promene.

U danas objavljenom izveštaju Međuvladinog panela o klimatskim promenama, rečeno je da svet ima samo 11 godina da spreči ozbiljne posledice globalnog zagrevanja. Ukoliko se ne sedi "akcija bez presedana", do 2030. temperatura će globalno porasti za 1,5 stepeni. Deluje malo, ali ima katastrofalne posledice po ekologiju, ekonomiju, i direktno stanovništvo u priobalnim delovima sveta.

Dobitnici će podeliti novčanu nagradu od šest miliona švedskih kruna (oko milion dolara), dobijaju zlatnu medalju i diplomu, koje će im biti uručene 10. decembra u Stokholmu (samo se Nagrada za mir dodeljuje u Oslu).

Nobelova nagrada za ekonomiju jedina je koja nije bila originalno u Nobvelovom testamentu. Pridodata je ostalima 1968. godine, na 300 godišnjicu Švedske centralne banke, koja je od tada sponzor nagrade.

Od prve dodele 1969. godine nagradom dominiraju američki laureati, podseća Yahoo financea samo u poslednjih deset godina bilo ih je osam:

2024 © - Vesti online