Ponedeljak 08.10.2018.
21:10
Ž. Marković - Vesti

Lubenice sazrele na jesen

Ž. Marković
Slatka ko med: Dragan poslužuje goste u bašti

Nakupilo se nekoliko gajbi, izmuljali su grožđe i napraviće vino da se nađe u bašti za sledeću godinu, kada budu palili roštilj. U Vajnfeldenu su sazrele lubenice u bašti Dušana Đokića, doduše samo ih je tri bilo, ali su sazrele.

Ispred kuće familije Mladenović, jabuke su stigle za branje. Kako kažu Mladenovići, ove godine su jabuke rodile kao nikada do sada.

- Rodom sam iz Ranovca kod Petrovca na Mlavi, a živim i radim u Vatvilu. Ovde u Švajcarskoj sam kupio kuću pored koje imam i jednu veliku jabuku, koja daje veoma kvalitetne plodove. Mogu da se pohvalim da imam jabuke iz mog dvorišta i to neprskane. Svake godine ih berem, ali ove godine je baš rodilo, nikad bolje. Do sada sam nabrao 10 gajbi i ima ih još - kaže Siniša Siki Mladenović.

Dušan Đokić iz sela Cerovo kod Kruševca je, kako kaže, pored raznog povrća u bašti više iz radoznalosti posejao i lubenice.

- Od početka su mnoge pustile vreže i zametnule polodove, ali na kraju su ostale samo tri . One su porasle i do četiri kila težine. Morao sam da čekam do kraja septembra da budu zrele i kada smo ih rasekli i probali bile su super slatke i mirisale su kao one naše iz Srbije - pohvalio se Dušan Đokić.

Dok je Dušan pričao, njegov brat Dragan je slatkim lubenicama posluživao goste da se i sami uvere u njihov dobar ukus.

Ljubiša Mirić živi i radi u Dipolsauu, gde u bašti ima grožđe.

- Svake godine dobro rodi i u ovo vreme oberem sa društvom sav prihod. Imam i muljaču, pa odmah izmuljamo grožđe i tako stavimo vino u velike kanistere da zavri. A dok sve to radimo, peče se meso na roštilju, i na kraju zajedno ručamo, poslužimo se pićem i uživamo u jesenjem ambijentu - kaže Ljubiša, koji je rodom iz Prizrena.

- Tri gajbe jabuka ću ostaviti za zimnicu, a od ostalih ću napraviti mošt. Jabuke nosim u mošteraj i oni mi tamo iscede sok - kaže Siniša Mladenović.

2024 © - Vesti online