Ponedeljak 08.10.2018.
19:10
D. Matić - Vesti

Kumovale tri generacije Uzelaca

D. Matić
Tradicija: Uvek se pričeste i brojni mališani

Hram su ispunili parohijani iz Kelna, Leverkuzena, Bergiš Gladbaha i drugih okolnih mesta koja pripadaju ovoj crkvenoj opštini, ali i vernici iz obližnjh gradova koji imaju svoje parohije, ali su želeli svojim prisustvom da uveličaju ovaj praznik.

Liturgiju su služili nadležni sveštenici protoprezviter-stavrofor Neđo Janjić i protonamesnik Mladen Janjić. Posle liturgije je obavljen sveti čin pričešća, a tradicija da se pričešćuje veliki broj dece nastavljena je i ove godine.

Posle liturgije osveštani su slavski kolač i žito, koje su za ovu priliku pripremile tri generacije porodice Uzelac, koji su bili kumovi parohijske slave. Đuro i Jelena Uzelac su sina Darka i kćerku Danijelu vaspitavali u duhu pravoslavlja i to pokušavaju da prenose i na unučad Saru i Nikolu.

Sa njima je kumovao i zet Dragan.

- Dolazimo skoro redovno na liturgije, pomažemo crkvu koliko možemo i bila mi je čast da se prihvatim kumstva - rekao je najstariji član familije Đuro.

Od Uzelaca je kumstvo za narednu godinu preuzeo Dragan Nišević. Duhovni deo obeležavanja parohijske slave završen je besedom oca Mladena, koji je objašnjavao vernicima zbog čega se slavi Krstovdan, govoreći pri tome o Časnom krstu.

On je najavio da će i ove godine jedna grupa vernika posle slave obići Hilandar i tamo se moliti za sve parohijane koji to budu želeli.

Slavlje je nastavljeno u porti crkve svečanim ručkom koji su pripremili parohijani i ovogodišnji kumovi slave. Obe sale su bile ispunjene do poslednjeg mesta, a lepo i sunčano vreme je omogućilo jednom broju vernika da slave i u porti.

Dani duhovne radosti

Kelnskoj parohiji narednog vikenda u trodnevnu posetu stiže veliki duhovnik arhimandrit Stefan Vučković, iguman manastira Velika Remeta. On će bogoslužiti na večernjoj liturgiji u subotu 13. oktobra posle koje će u Duhovnom centru održati predavanja. U nedelju će takođe prisustvovati liturgiji posle koje će vernici i parohijani moći da na zajedničkom ručku sa njim obave duhovni razgovor.

2024 © - Vesti online