Ponedeljak 08.10.2018.
05:30
Vestionline, b92.net

Počelo je: Ovu farmu održavaju roboti (VIDEO)

youtube.com/CNBC
 

Kompanija "Iron Ox" je u San Karlosu u Kaliforniji otvorila svoju prvu automatizovanu farmu biljaka i tvrdi da njen sistem može da ostvari 30 posto veću proizvodnju u poređenju s tradicionalnim farmama, a da pri tome koristi čak 90 posto manje vode. 

Kada biljka naraste, robot je prenosi do prostora za obradu. Takođe, robotska ruka može da premesti malu biljku tamo gde ima više prostora. Time se optimizuje iskoristivost prostora, koji biljkama tokom rasta uvek treba. 

Suosnivač i direktor kompanije "Iron Ox" Brendon Aleksander je otkrio da želi da napravi još malih farmi u blizini gradskih centara kako bi proizvodi što svežiji stizali u prodavnice. 

Roboti imaju mogućnost mašinskog učenja, a veštačka inteligencija otkriva štetočine i bolesti. Takođe, roboti mogu da uklone određene biljke kako ne bi došlo do širenja problema. 

"Iron Ox" proizvodnju obavlja korišćenjem LED svetla, ali se teži izgradnji plastenika s prirodnim svetlom kako bi se iskoristila sunčeva besplatna energija. 

Krajnji cilj kompanije je da zdravi proizvodi budu jeftini. Zasad se uzgaja samo zeleno povrće, ali bi se proizvodnja mogla proširiti na paradajz i drugo povrće.

2022 © - Vesti online