Nedelja 07.10.2018.
15:54
Đ. J. - Vesti

Složna srca sagradila hram

Đ. J. - Vesti
Sveštenik Mirko Vilotić

On je saopštio da je posle sastanka sa rukovodstvom grada dogovoreno da to bude ''svečanost cele eparhije šabačke, sveg sveštenstva i vernog naroda kod crkve koja je građena tri godine''.

- Ovaj hram sagrađen je na Tičar polju gde je bilo veliko stradanje srpskog naroda kako u Boju na Loznici 1810. godine, tako i u Velikom ratu, a završen je na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, odnosno proboja Solunskog fronta. Ovo naselje se sve više širi, ima sve bolju infrastrukturu, a eparhija je zajedno s lokalnom samoupravom sagledala potrebu da dobije i ovu svetinju, mesto gde će se narod okupljati. Gradnju je pomogao Grad Loznica koji ima veliko razumevanje za potrebe SPC i podržao je sve projekte koje je crkva imala - kazao je sveštenik Vilotić.

Plac od 27 ari na kome se nalaze hram i zgrada sa crkvenom prodavnicom i pratećim sadržajima Crkvenoj opštini Loznica poklonili su supružnici Đorđe i Jelena Spasojević. Pored hrama je urađena česma, a nedaleko od crkve i temelj za budući parohijski dom. Od 1873. godine, kada je podignuta Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, pa sve do 2002. u Loznici nije sagrađena nijedna bogomolja.

Tada je, pre 16 godina, počela gradnja hrama posvećenog Svetom Vaznesenju Gospodnjem na Lagatoru koja još nije potpuno završena. Na području grada u toku je i gradnja crkve posvećene Svetoj majci Angelini u Voćnjaku, tako da će Loznica, zajedno sa završenim hramom u Lozničkom Polju, imati ukupno četiri bogomolje. Izgradnju svih hramova pomagali su i pomažu ljudi koji žive u tim sredinama, gradska uprava kao i narod iz dijaspore koji nije zaboravio svoj zavičaj.

Đ. J. - Vesti
Završena za tri godine: Crkva Svetog Prokopija

Loznica sa dve crkvene opštine

Sveštenik Mirko Vilotić najavio je i da će uskoro Loznica, umesto jedne, imati dve crkvene opštine.

- Pošto se umnožio broj hramova i vernika, vladika šabački Lavrentije je, sagledavši potrebe i predloge pojedinaca odlučio da umesto jedne budu dve crkvene opštine tako što će svakoj pripasti po dva hrama. Jednoj stara crkva u gradu i hram u Voćnjaku, a drugoj crkve na Lagatoru i u Lozničkom Polju. Ušlo se u postupak podele, dati su rokovi, a onda će eparhijski Upravni odbor odlučiti i o načinu podele materijalnih dobara - kazao je sveštenik Vilotić i istakao da je ovo bila "najveća i najznačajnija crkvena opština u našoj eparhiji".

 

2024 © - Vesti online