Nedelja 07.10.2018.
12:14
Vestionline, Tanjug

Vladajuće stranke postigle dogovor o dijalogu

EPA/Tamas Kovacs
Bedžet Pacoli

Prema pisanju prištinske Gazete ekspres, u jednoj tački rezolucije napisali su da kosovski parlament može, takođe, da odluči o teritoriji u okviru konačnog dogovora sa Beogradom, čime, kako se navodi, rezolucija zvanično otvara mogucćnost da neko postigne saglasnost o teritoriji i procesuira je u parlamentu.

"Skupština Kosova glasanjem dve trećine svih poslanika treba da ratifikuje međunarodne sporazume o ovim pitanjima: teritorija, mir, savez, politička i vojna pitanja", piše u klauzuli 6.

List navodi da se predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji sastao u subotu sa premijerom Ramušem Haradinajem, zamenikom premijera Fatmirom Ljimajem, Enverom Hodžajem i Dardanom Gašijem, pred kojima je iskazao potrebu za konsenzusom parlamentarnih stranaka u vezi sa dijalogom.

Opozicione stranke nisu uspele u tome da se odobri rezolucija kojom bi sprečile predsednika da razgovara o granicama. 

Kako se navodi, kosovska vlada je uspostavila tim za dijalog sa Fatmirom Ljimajem u kome se, između ostalog nalaze Dardan Gaši, Enver Hodžaj, Bedžet Pacoli.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli napisao je na svom Fejsbuku da je inicijativa za donošenje rezolucije o dijalogu Beograda i Prištine "otvorila put za jačanje procesa dijaloga u cilju postiznja međunarodno pravno obavezujućeg sporazuma izmedu Prištine i Beograda".

"Rezolucija podiže ustavni duh i odlučnost naše zapadne orijentacije, strateško partnerstvo sa moćnim zemljama i međunarodnim organizacijama. Vreme ističe, rezolucija čeka da se što pre odobri", napisao je Pacoli.
2024 © - Vesti online