Nedelja 07.10.2018.
09:35
b92.net

Novi most preko Save, nova veza dve države (VIDEO)

youtube/Denis Šimenić
Plan projekta

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić kazao je da je 2012. godine potpisan međudržavni sporazum između Hrvatske i BiH o izgradnji mosta preko reke Save kod Bosanske Gradiške, prenosi Klix.ba. 

- Nažalost, godine iza nas donele su takvu situaciju da most nije realizovan, a čak ni započet. Nakon niza aktivnosti u koje smo uložili veliki trud rezultat tog rada je vidljiv na način da je juče objavljen tender za odabir radova za izgradnju mosta kod Gradiške - rekao je Pejić. 

Kako kaže, tender je objavljen u Službenom listu Republike Hrvatske i on se prema zakonima EU zbog svoje vrednost (221 miliona kuna ili oko 29,5 miliona evra) mora objaviti i u Evropskom glasniku javne nabavke. 

Rok za predaju ponude je 20. novembra 2018. godine, odnosno do 12 sati. Ponude se predaju Hrvatskim cestama, a investitori su Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, kazao je Pejić. 

Pojasnio nam je da se projekt odnosi na izgradnju samog mosta i dve pristupne ceste, što podrazumeva ulazno-silazne rampe. Sa bh. strane radi se o rampi dužine 400 metara, a s hrvatske oko 60 metara. 


Podsećamo, s bh. strane reke Save izgrađen je auto-put koja vodi od Bosanske Gradiške sve do Banje Luke, a dovršena je i izgradnja graničnog prelaza koji će biti namenjen i za teretni saobraćaj. S hrvatske strane potrebno je izgraditi prilazni put auto-putu i granični prelaz.

2024 © - Vesti online