Nedelja 07.10.2018.
09:13
Vestionline, Tanjug

"Severno Kosovo je Divlji zapad"

youtube.com/ BALKAN INFO - Zvanični kanal
Milan St. Protić

U intervjuu za "Blic", na pitanje koje je to rešenje o kojem Vučić govori da mu nije prošlo, Protić kaže da misli da je Vučić govorio o razmeni teritorija - jug Srbije za sever Kosova.

- Kako tačno i u kojim međama, nije bitno. Umesto dobrovoljne razmene stanovništva oni su razmišljali o razmeni teritorija. Mnogo je gora i teža razmena teritorija nego razmena stanovništva - smatra Protić.

On dodaje da bi Srbima, koji trenutno žive južno od Ibra neuporedivo bilo bolje u Srbiji, da tamo za njih nema budućnosti.

- Na severu je stvoreno nešto što više liči na Divlji zapad nego na civilizovanu sredinu i to je najveći problem - dodao je on.

Iznosi i svoje viđenje rešenja za KiM, prema kojem bi Srbija priznala Kosovo, ali bi odmah dobila članstvo u EU i eksteritorijalnost svetinja na KiM, Srbi s KiM dobili bi opciju da se presele u Srbiju, a Albanci s juga Srbije na Kosovo.

NATO, EU i Savet bezbednosti bi trebalo da garantuju Srbiji teritorijalni integritet a za Srbiju bi trebalo obezbediti dugotrajnu finansijsku pomoć koja bi je za desetak godina podigla na noge.

Kad je reč o severu Kosova, on smatra da su sever Kosova i jug Srbije spojeni sudovi i da Srbija mora da izabere ili jedno ili drugo.

Prema njegovom mišljenju, jug Srbije je neuporedivi značajniji za Srbiju zato što tuda prolazi autoput i ako Srbija izgubi moravsko-vardarsku dolinu izgubila je žilu kucavicu.

- Da sačuvamo i jedno i drugo, mislim da je nemoguće - kaže on.

Komentarišući događaje od 5. oktobra 2000. on kaže da je to trebalo da bude revolucija u smislu fundamentalne promene sistema, a pretvorio se u dan kada je Koštunica zamenio Miloševića dok je politika ostala ista i sistem nepromenjen.

Na pitanje u kom pravcu državu vodi današnja vlast, kaže - nikuda, i dodaje da priče da Srbija može i na Istok i na Zapad predstavljaju iluziju.

Za Savez za Srbiju i Jankovićev Blok 381 kaže da ni jedni ni drugi nisu dovoljno zreli niti dovoljno jaki da bi se uspešno suprotstavili vladajućoj koaliciji.

2021 © - Vesti online