Nedelja 07.10.2018.
08:46
Vestionline, Tanjug

Stoltenberg: Odličan odnos NATO i Srbije, podržavamo dijalog

EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Stoltenberg, koji je juče stigao u posetu Srbiji, naglasio je u intervjuu za Pink i da NATO ima odličan odnos sa Srbijom i da poštuje njenu odluku da se ne priključi Alijansi. 

- Snažno podržavamo dijalog između Beograda i Prištine, kao i sve napore koji će dovesti do smanjenja tenzija i rešiti nesporazume. Nama je potrebno političko rešenje. To je dijalog, koji pomno prati Evropska unija, a NATO je bio deo inicijative koja je dovela do dijaloga. Mi dijalog i dalje pratimo i podržavamo - rekao je Stoltenberg. 

Podsetio je da je Srbija "jasno rekla" da joj cilj nije da postane članica Alijanse. 

- Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili ne želi. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO- ocenio je generalni sekretar Alijanse. 

On je u intervjuu, takođe, evocirao uspomene iz detinjstva, u vreme kada je njegov otac Torvald Stoltenberg bio ambasador Norveške u Beogradu. 

Stoltenberg, koji je prvi sastanak imao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa studentima skandinavskih jezika, naglasio je da je svestan da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje, ali da je naglasio da su to uradili kako bi zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim.

- Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost - rekao je Stoltenberg, prenela je RTS.

2024 © - Vesti online