Subota 06.10.2018.
20:44
Vestionline

Stoltenberg u Beogradu: Evo zašto je NATO bombardovao Srbiju

EPA/Olivier Hoslet
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenbarg

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, Stoltenberga su na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Srbije pri misiji NATO-a u Briselu Miomir Udovički i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Čezare Marineli. 

U razgovoru za Radio-televiziju Srbije, Stoltenberg je izjavio da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sećanja na bombardovanje 1999. godine, ali da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

- Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost - rekao je Stoltenberg za RTS posle predavanja na Filološkom fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da je Srbija jasno rekla da joj cilj nije da postane članica Alijanse. 

- Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili ne. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO - ocenio je generalni sekretar Alijanse. 

NATO je ranije saopštio da će Stoltenberg tokom posete Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Stoltenberg i Vučić će 8. oktobra prisustvovati otvaranju vežbe spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018".

2024 © - Vesti online