Subota 06.10.2018.
16:58
Vestionline

Otkriveno zašto je Orban bio u Moskvi: Putin je doneo odluku

Tanjug/AP
Viktor Orban i Vladimir Putin

On je potvrdio zainteresovanost Gasproma da nastavi gradnju Turskog toka prema Srbiji i dalje ka Mađarskoj i Austriji i naveo da je za tu rusku energetsku kompaniju mnogo bliža ruta nastavka Turskog toka preko Bugarske ka Srbiji, umesto preko Grčke i Makedonije. Kako kaže, najvažnije je pitanje kojom rutom će dalje ići kopnom.

- Ima više opcija da Turski tok isporučuje gas Srbiji i dalje Mađarskoj. Razmatrane su dve opcije, da ide preko Grčke ili Bugarske - rekao je Simonov i podsetio da je ove godine došlo do političkog problema između Rusije i Grčke i da je Grčka manje verovatna opcija jer to nije odluka Gasproma.

Simonov je istakao da je mađarski premijer Viktor Orban nedavno posetio Moskvu i da je predsednik Rusije Vladimir Putin tom prilikom doneo odluku da Turski tok bude nastavljen u Mađarskoj. Simonov dodaje da će gasovod biti nastavljen ka Austriji, zbog veoma važnog gasnog čvorišta Baumgartern.

- Mislim da nećemo imati političkih problema sa Bugarskom, Srbijom i Mađarskom u realizaciji tog projekta - dodao je Simonov.

Krajem avgusta je objavljeno da je Gasprom već izgradio 80 odsto Turskog toka. Gasovod će imati dva kraka, kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, pri čemu je prvi krak namenjen potrebama Turske, dok je drugi za potrebe južne i jugoistočne Evrope. 

Gasprom je u maju 2017. godine započeo izgradnju 930 kilometara duge morske deonice gasovoda, dok će kopneni deo na teritoriji Turske biti dug 180 kilometara. 

2019 © - Vesti online