Subota 06.10.2018.
11:42
Sputnjik, Vestionline

"Patriot" se obrukao, S-400 krenuo ka Indiji, SAD prete

wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Foto: Ilustracija

Te pretnje sankcijama, kako ocenjuje Sputnjik, nisu samo strateška već i ekonomska mera.

Aleksandar Mihejev, portparol ruske odbrambene korporacije "Rosoboroneksport", obavestio je javnost da je Rusija pokrenula postupak isporuke protivvazdušnih sistema S-400 Indiji.

Isporuka je započeta na osnovu prethodno potpisanog sporazuma na marginama susreta ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Indije Narendre Modija u Nju Delhiju. Ovaj, pet milijardi dolara vredan ugovor, predstavlja najveći posao koji je Rusija ikada sklopila sa Indijom u oblasti vojnotehničke saradnje. 

Sputnjik podseća da je pomoćnik ministra odbrane SAD za Azijsko-pacifički region Rendal Šriver krajem avgusta izjavio da su SAD zabrinute zbog planova Indije da kupi oružje od Rusije, uključujući protivvazdušni raketni sistem S-400 i da ostavlja mogućnost uvođenja sankcija zbog tih planova. 

Ekspert Centra vojno-političke žurnalistike Boris Rožin za Sputnjik objašnjava da je američka pretnja sankcijama Nju Delhiju zapravo pokušaj da se ograniči poslovanje kompanija ruske namenske industrije na tržištima drugih država, ne samo Indije već i Turske i Irana, i uopšte svuda gde Rusija već tradicionalno izvozi oružje. 

- Kako bi stale na put izvozu ruskog oružja, SAD usvajaju unutrašnje zakone koje realizuju resorne institucije, odnosno Ministarstvo trgovine i Ministarstvo finansija, uvođenjem različitih tipova sankcija - ističe Rožin. 

Rožin dodaje da je američki PVO sistem "Patriot", pandan ruskom S-400, doživeo nekoliko neuspeha u Saudijskoj Arabiji tokom rata u Jemenu, i da pretnja sankcijama onim državama koje bi kupile ruski S-400 nije samo strateška već i ekonomska mera. 

- Cenu i ugled američkim sistemu su bukvalno oborile balističke rakete koje lansirane iz Jemena, koje su nekoliko puta probijale štit PVO oko međunarodnog aerodroma u Rijadu - objašnjava ruski stručnjak. 

Na pitanje da li će sankcije Vašingtona ujediniti zemlje protiv kojih su uvedene, Rožin odgovara da je preuranjeno sada govoriti o formiranju nekog saveza zemalja koje su na udaru američkih sankcija. 

- Što se tiče saveza između država koje su formalno pogođene američkim sankcijama ili koje su na neki drugi način na udaru SAD, među njima takođe ostaju određeni konflikti, kao na primer između Kine i Indije. Osim toga, napeti su odnosi između Pakistana i Kine. Ali, delovanje SAD će svakako ove države gurati da međusobno sarađuju, na primer u okviru BRIKS-a, ŠOS-a, UN ili neke druge međunarodne organizacije - objašnjava naš sagovornik. 

Ruski stručnjak dodaje da SAD pokušavaju da ostvare što tešnje odnose sa Indijom, kako bi Nju Delhi suprotstavili Pekingu.

2019 © - Vesti online