Petak 05.10.2018.
17:10
Tanjug, Vestionline

Skupština Srbije: Rasprava završena, o amandmanima u utorak

M. Karović
Foto: Ilustracija

Tokom rasprave, predsedavajući parlamenta Veroljub Arsić izrekao je dve opomene Mariniki Tepić iz poslaničkog kluba "Samostalni poslanici".

Tepić je pokrenula polemiku tvrdeći da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar zbunio javnost govoreći o finansisjkom planu RFZO.

Ona je navela da nema čoveka u skupštinskoj sali koji će kritikovati usmeravanje sredstava za lečenje retkih bolesti, kao i za lečenje oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, ali da su to dve ekonomske klasifikacije, i da je Lončar zbunio javnost.

Arsić je za Tepić izrekao prvu opomenu pošto je počela da čita pitanja za ministra Zlatibora Lončara, a u ime glumca Sergeja Trifunovića i poručio joj da pitanja postavlja u lično ime.

Arsić je drugu opomenu izrekao ukazujući da neće dozvoliti da se unižava dostojanstvo skupštine i da se vređaju ministri od strane poslanika i obrnuto.

Na njeno izlaganje reagovao je zamenik šefa poslanika SNS Vladimir Orlić.

On se javio za reč, jer je, kako je naveo, morao da reaguje na više stvari, između ostalog, i na to što je Tepić rekla da se ministar poziva na tabloide, a da se zapravo na sajtu fondacije Trifunovića navodi da su oni uložili 15 miliona dinara u investicioni fond "Ilirika".

- Toliko o tome da li je reč o tabloidima ili o nečemu što oni sami kažu - rekao je Orlić.

On je dodao da ima uvodno izlaganje ministra kod sebe i da "može da ga pokloni svakom kome treba", navodeći da je Lončar jasno rekao da se opredeljena sredstva za lečenje retkih bolesti uvećavaju na dve milijarde, odnosno za novih 500 miliona dinara.

- Ono što je verovatno neke zabolelo je što je podsetio da je 2011. godine bilo nula dinara za obolele od retkih bolesti - rekao je Orlić.

Rekao je i da očekuje da seksističke komentare komentariše neko ko je smogao snage i volje da reaguje na sramni nastup Željka Veselinovića (Savez za Srbiju) koji je brutlano uvredio premijerku pozivajući na njeno silovanje.

Poslanici su raspravljali o više zakonskih predloga, a rad će nastaviti u utorak pretresom u pojedinostima.

2024 © - Vesti online