Petak 05.10.2018.
15:27
Danas

Bulatović: Ne plašim se da nosim lutku sa Vučićevim likom

Facebook/Dobar Los Zao
Dejan Bulatović (sasvim desno) sa Markom Vidojkovićem, Nenadom Kulačinom i lutkom sa likom Aleksandra Vučića u zatvorskom odelu

"Moramo da pobedimo strah"

Zbog nošenja lutke Slobodana Miloševića u zatvorskom odelu na protestu 1996. godine, Bulatović je u policiji preživeo tešku torturu.

- Nisam se plašio devedesetih godina, ne plašim se ni sad. Strah je odraz nemoći, a opoziciono delovanje mora biti iznad svega toga. Kreativnost se nikad nije mogla suzbijati strahom, to je ono što ruši svaki koncept na bazi straha. Ovaj režim pokušava da nametne strah, tačnije, oni žele da uspostave strahovladu, ali što se mene tiče: No passaran! Moramo pobediti strah, jer me uvek šokira kada vidim koliko je narod u strahu i koliko teško ide oslobađanje od njega - kaže on.

Dejan Bulatović je jedini politički emigrant koga je Zapad priznao posle vladavine Slobodana Miloševića.

- Iz Srbije sam otišao nekoliko nedelja nakon petog oktobra 2000. godine, tačnije 17. novembra. Na odlazak sam bio primoran zbog sukoba sa Koštunicom i ljudima iz njegovog okruženja. Zoranu Đinđiću sam saopštio da nemam više snage niti volje da se borim i da odlazim iz zemlje. On mi je rekao da je to najbolja odluka za mene i onda sam otišao u Francusku, gde sam zatražio i dobio politički azil, a ubrzo posle toga i njihovo državljanstvo.

"Vučić neće otići sa vlasti bez ulica prepunih naroda"

Bulatović kaže da ne smeju biti ponovljene greške iz prošlosti kako bi u Srbiji najzad osvanuo "šesti oktobar".

- Ne treba praviti nikakve kompromise sa onima koji su nas doveli u ovakvu tešku političku i ekonomsku poziciju. Takođe, lustracija se mora obaviti, i to za period od devedesetih pa do danas. Svi oni za koje sud utvrdi da su krivi, to jest da su bili umešani u pljačku penzionera, radnika, poljoprivrednika i drugih, moraju ići u zatvor, bez obzira na kojoj su bili državnoj ili stranačkoj funkciji. Pre svega, moramo omogućiti sudstvu i svim državnim organima ali i medijima, da u demokratskoj atmosferi, potpuno slobodno, obavljaju svoj posao - ističe on.

Na sada već tradicionalnim okupljanjima ispred predsedništva "petkom u pet", koje organizuje Pokret slobodnih građana (PSG), sada deo Građanskog bloka 381, Bulatović ponavlja da se približava trenutak kada će "Pionirski park biti ispunjen nezadovoljnim građanima".

- To će se desiti kada se zamislimo i okrenemo iza sebe, kada budemo spremni da se suočimo sa stvarnošću i kažemo sebi da je Đinđić zaustavljen metkom terora devedesetih. Desiće se onda kada odlučimo da budemo jači od straha i kada definitivno shvatimo da ovaj režim mora da ode u prošlost; tada će parkovi, trgovi i platoi ponovo biti prepuni naroda. Već sada je mnogima jasno da Vučić neće otići sa vlasti bez trgova, parkova i ulica prepunih odlučnih građana širom Srbije. Ko zna, možda je to desiti baš danas u 18 časova, ispred Narodne skupštine, kad smo mi Zeleni zakazali obeležavanje punoletnosti petog oktobra. Srbija je nepredvidiva - zaključuje Dejan Bulatović.

2024 © - Vesti online