Petak 05.10.2018.
20:10
V. Jankov - Vesti

Do hrama put preko neba

Z. Vicelarević
Radi se u dobroj atmosferi: Vernici sa protom Turkićem

Vladika Grigorije će u hramu na Galusu u nedelju služiti liturgiju. Prethodna liturgija koju je jedan vladika služio u hramu na Galusu bila je 18. juna 2017. godine kada se tadašnji episkop Sergije opraštao od naroda, a službu novog vladike sa nestrpljenjem očekuju svi pravoslavni vernici.

Do tada se radi dobrovoljno i u pomoć dolaze vernici svih zanimanja i uzrasta. Uređuju se travnjaci, staze i parking u dvorištu koji se polako pretvara u mesto za okupljanje vernika, a ne automobila.

Z. Vicelarević
Zadužen za staze: Otac Milorad Marijanović

- Uređujemo dvorište našeg hrama kako bismo u što boljoj atmosferi i na najbolji način dočekali prvi dolazak našeg vladike Grigorija. U ranijem periodu smo bili prilično zauzeti sređivanjem podruma hrama i sada smo došli do faze kada je na redu uređivanje dvorišta.

Radimo na popravci travnatog dela koji je usled radova bio prilično oštećen i zasadili smo cveće. Danas smo dosta uradili, a od velike pomoći su nam bili Goran Sejimanović sa svojom firmom, Mladenko Žarić sa svojom firmom i familijom, gospođe iz našeg crkvenog hora, a i neki od Svetosavaca su bili uključeni u radove.

Z. Vicelarević
Uređujemo travnjak i cveće: Otac Simon Turkić

Do nedelje će biti sve gotovo, ali moram da kažem da je ovo privremeno rešenje jer planiramo da na sredini dvorišta izgradimo Filokaliju, a okolo će sve biti popločano i da ovo bude zaista put preko neba u hram - rekao je otac Simon Turkić, starešina hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu.

Prema njegovim rečima zamišljeno je da to bude jedan srpski centar i da se na taj način ulepša Frankfurt.

Z.Vicelarević
Pomaže koliko može: Danilo Žarić

- Došao sam da radim, da pomognem da sredimo crkveno dvorište jer nam u nedelju dolazi vladika Grigorije. Nisam bio na ustoličenju jer sam bio umoran od škole, ali je moj tata Mladenko tamo bio i ispričao mi je kako je lepo bilo. U nedelju ću da ga vidim i da ga pozdravim - rekao nam je mlađani Danilo Žarić (11) iz Frankfurta.


 

2020 © - Vesti online