Petak 05.10.2018.
13:48
Vestionline

Tajms: Bler o podeli Kosova razgovarao sa Merkelovom

EPA/Keld Navntoft
Toni Bler

"Iako je Blerov Institut za globalne promene negirao da bivši premijer lobira za dogovor o podeli Kosova i Metohije u ime predsednika Srbije Vučića, insajderi upućeni u pregovore su više puta tvrdili da se Bler već sastao sa Angelom Merkel, koju je pozvao da preispita protivljenje planu o podeli, a da će uskoro u Vašingtonu zagovarati podelu na sastanku sa predstavnicima Saveta za nacionalnu bezbednost SAD", piše "Tajms".

List u tekstu "Etnička podela koja bi mogla da vrati rat na Balkan" navodi da taj plan o podeli KiM ima malo pristalica na Kosovu, kako među Srbima tako i među Albancima.

Navodi se da je čak i severno od reke Ibar, gde 40.000 Srba živi u četiri opštine koje bi mogle da budu predmet "razmene teritorije", srpska zajednica podeljena i uplašena za svoju budućnost.

Najveći protivnik podele (na severu Kosova i Metohije) Oliver Ivanović ubijen je početkom godine, što je utišalo protivljenje Srba Vučiću, piše u tekstu.

"To je veoma opasna ideja - precrtavanje granica na Balkanu", kaže Vuk Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i sadašnji predsednik opozicione Narodne stranke. "Niko ne može da me ubedi da, ako granice budu precrtane po etničkim linijama, neće i na drugim mestima na Balkanu biti istih zahteva", navode se Jeremićeve reči u tekstu.

2024 © - Vesti online