Subota 06.10.2018.
06:30
mondo.rs

Vidite li registarsku tablicu sa 20 metara?

pixabay.com
 

Ovo su kratki saveti kojih se treba držati kada su vid i vožnja u pitanju.

1. Redovno idite na očne preglede, posebno ako već nosite naočare ili sočiva. Ako primetite da teže čitate saobraćajne znakove, obavezno konsultujte oftalmologa.

2. Oči se lako zamaraju. Generalni savet da prilikom dužih putovanja na svaka 2 sata treba praviti pauzu odnosi se i na oči. Ovaj odmor će prijati i čulu vida.

3. Noćnja vožnja je naporna za vid. Posebno može biti problematična starijim vozačima, bez obzira koliko dobro vide, jer oči s godinama postaju manje osetljive na svetlo. Ako primetite da vam vožnja u sumrak ili zoru predstavlja problem, izbegavajte noćnu vožnju.

4. Imajte uvek par sunčanih naočara u kolima. Jutarnje ili večernje sunce, posebno u kombinaciji sa mokrim putem, predstavlja veliki problem za oči.

5. Pijte dovoljno tečnosti. Osim što negativno utiče na stanje celog organizma, dehidratacija je opasna i po vid.

6. Koliko dobro vidite? Najjednostavniji test - da li jasno vidite registarsku tablicu automobila parkiranog ispred vas? Zanimljivo je da u Velikoj Britaniji, po zakonu, morate biti u stanju da pročitate registarsku tablicu na udaljenosti od 20 metara sa ili bez naočara ili sočiva.

2022 © - Vesti online