Subota 06.10.2018.
05:30
Danas

Koliko su WiFi mreže bezbedne?

pixabay.com
 

Ako koristitite svoj laptop, mobilni telefon ili tablet na javnoj nezaključanoj WiFi mreži trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari:

- Da li je mreža od poznatog provajdera usluga - hakeri mogu veoma lako napraviti javnu mrežu koja se npr. zove "Besplatan internet" i na taj način pokupiti vaše podatke. Uvek proverite da li se mreži na koju se povezujete može verovati.

- MiM napadi - "Man in the midlle" (Posrednik) je čest način zloupotrebe javnih WiFi mreža. Zlonamerne osobe i hakeri mogu vrlo jednostavno preusmeriti saobraćaj sa vaših uređaja na lažne sajtove ili postaviti takozvane "shark" softvere koji snimaju protok podataka.

- Virusi i trojanci - hakeri vam kroz javnu mrežu mogu poslati razne vrste virusa i malvera, npr. programe koji snimaju sve što se kuca na tastaturi vašeg uređaja.

I kada koristite javne WiFi mreže, lako je da se zaštitite u nekoliko koraka:

- Koristite VPN i Proxy programe - ovi programi preusmeravaju saobraćaj sa vaših uređaja prema Internetu, pa ih je veoma teško hakovati. Dobar izbor su aplikacije Orbot i Tunnel Bear.

- Na vašem telefonu ili tabletu podesite da se uređaj ne povezuje automatski na otvorene WiFi mreže. Pitajte npr. konobara u kafiću ili zaposlene u banci čiju mrežu koristite za šifru i da li njihova mreža koristi enkripciju.

- Kada koristite javnu WiFi mrežu, svedite svoje aktivnosti na pretragu Interneta ili slanje poruka. Izbegavajte da koristite aplikacije gde treba da unesete vaše korisničke podatke.

- Izbegavajte da instalirate aplikacije preko javnih WiFi mreža.

- Na važem kućnom WiFi ruteru obavezno koristite šifru i WPA enkripciju.

Moderna sredstva komunikacije nam omogućavaaju da budemo povezani 24 sata dnevno, ali sa sobom nose i određene rizike. Zato treba obratiti pažnju na naše korišćenje Interneta kako bi nam podaci bili sigurni.

2024 © - Vesti online