Četvrtak 04.10.2018.
23:57 >> 19:18h
Tanjug, Vestionline

"Američka roba ni u Srbiji nema pravedan tretman"

M. Todorović
Kajl Skot

- Čak i ovde u Srbiji imamo nepravedan trgovinski tretman američke robe. Cilj jeste da zemlja ima dobre odnose sa četiri ose - Kinom, Rusijom, SAD i EU. Ali, kada pogledamo kakvi su trgovinski odnosi, teško je reći da Srbija na ravnopravan način tretira sve partnere - rekao je Skot na Sedmom Samita EU - jugoistočna Evropa, o održivom razvoju za Balkan - Srbija u vodećoj ulozi, u organizaciji londonskog Ekonomista.

Od više od 50 proizvoda samo pet, koji se izvoze iz Srbije u SAD podležu carini, dok u obrutnom pravcu SAD kada izvozi u Srbiju plaća za 30 od 35 proizvoda, tako da je samo pet oslobođeno visokih carinskih tarifa, kazao je Skot.

Američki diplomata je kao primer naveo kalifornijsko vino koje se u Srbiji carini 30 odsto, dok se za vina iz Italije i Francuske, kako kaže, uopšte ne plaća carina.

- Za američki traktor Džon dir carinska tarifa iznosi 15 odsto u Srbiji, dok se za uvoz traktora iz EU ne plaća ništa. Da li je fer da cele kategorije poljoprivredne proizvodnje nemaju pristup srpskom tržištu iz bezbednosnih razloga, iako su mnoge naučne studije pokazale da je američka hrana zdrava - naveo je Skot.

Dodao je da su SAD velika i moćna država i da žele da budu primer drugima i pokažu celom svetu da su posvećene slobodnoj trogvini iako ne dobijaju nista zauzrvrat.

- Kada je svet bio na kolenima nakon Drugog svetskog rata, mi smo bili poslednji na nogama i dok su se druge zemlje dizale na noge polako su smanjivale svoje barijere, dok smo mi to odmah uradili, sedam decenija kasnije SAD još uvek čekaju - naveo je.

Prema njegovim rečima, predsednik Donald Tramp ima jedinstven stav u američkoj politici po tome što je spreman da stane na crtu dogmama i promeni konvencionalan način razmišljanja po tom pitanju.

Tramp je, podsetio je Skot, rekao da sve to što se dešava nije pravedno i da više SAD neće dozvoliti to iskorišćavanje i da je spreman da pregovara o starim sporazumima.

- To ne znači da smo promenili stav prema slobodnoj trgovini i trgovini, ali ona mora da bude pravedna i recipročna - naglasio je Skot.

On kaže da se za automobile da SAD kada izvoze automobile moraju da plate četiri puta više, nego što druge zemlje plaćaju kada izvoze u SAD.

Podsetio je da Kina ima veliki suficit već decenijama prema SAD da je utvrđeno da Kina na razne načine subvecioniše svoje firme u toj trgovini, da se krade intelektualna svojina i slično.

- Ceo sistem trgovine je pod pritiskom one njene ružne strane. Ipak, verujemo u slobodnu trgovinu, ali nije dovoljno samo da ona bude slobodna, već mora biti i pravedna i recipročna - poručio je Skot.

On, takođe, kaže da ceo život jede govedinu, kako bi to neki rekli, punu hormona i da bi voleo da čuje neki ozbiljan dokaz da to meso nije zdravo.

- Američka govedina je jednako dobra i konkurentna i treba prepustiti potrošačima da izaberu, a ne da im Brisel diktira šta je zdravo, a šta nije - naglasio je Skot.

Istakao je da SAD imaju stopu rasta od četiri odsto ove godine iako su mnogi smatrali da je to nemoguće, zatim da zapošljavanje raste.

Kaže da su SAD 2009. imale više od 15 miliona nezaposlenih i da su od tada otvorile 19 miliona novih radnih mesta.

- Sada imamo 190.000 novih radnih mesta mesečno u proseku. Tako da smo u poslednjih osam i po godina otvorili više radnih mesta nego što imamo ljudi. Takođe, berza postiže zaista rekordne rezultate. Mi želimo da srušimo zidove koji sprečavaju slobodno tržiste, ali u toj trgovini mora biti pravde - rekao je ambasador Skot.

2021 © - Vesti online