Četvrtak 04.10.2018.
22:10
S. Kožul

Koledž radostii pravoslavlja

S. CUPAĆ
 

Ovaj događaj je ujedno i najavio proslavu 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao i 70 godina organizovanog crkvenog života u Australiji i Novom Zelandu.

Jutarnju liturgiju u još uvek nedovršenoj bogomolji koledža predvodio je episkop australijsko-novozelandski Siluan uz sasluživanje mitropolita Australije, Novog Zelanda i Filipina Vasilija (antiohijska patrijaršija) i mitropolita Jakova, vikarnog episkopa grčke pravoslavne arhiepiskopije australijske.

Tok liturgije su dopunjavala dva hora - "Sveti Serafim" iz Zrenjanina, koji je trenutno na gostovanju u Australiji, kao i članovi hora "Lazarikon" pri crkvi Lazarici iz Aleksandrije.

Po završetku liturgije, u prepunoj crkvi koledža, prisutnima se obratio episkop Siluan koji je izrazio značaj koledža za buduće naraštaje srpske dece koja će učiti u klupama ovog objekta.

- Koledž "Svetog Save" će biti okruženje u kojem ćemo se brinuti da su naša deca bezbedna, o njima se starati i truditi se da se ona ovde neguju u našoj pravoslavnoj veri i srpskoj tradiciji.

Posle liturgije, na ručku su se vladikama i sveštenstvu pridružili njegova ekselencija ambasador Republike Srbije gospodin Miroljub Petrović sa suprugom i generalni konzul Republike Srbije, gospodin Branko Radošević.

U svom govoru menadžer projekta, gospodin Rendon Ilić, izložio je dosadašnji tok radova i budući plan oko dovršavanja izgradnje koledža.

Popodnevni tok dešavanja bio je ispunjen kulturno-umetničkim programom oba pomenuta hora, dece recitatora i folklornih grupa iz nekoliko crkveno-školskih opština.

Na kraju piknika uručene su zahvalnice pojedincima koji su dali značajan doprinos izgradnji budućeg koledža "Sveti Sava".

Jeremić kum i prvi donator

Episkop Siluan je tokom obraćanja zahvalio i odao priznanje mnogima koji su finansijski doprineli i koji su volonterski radili na izgradnji koledža. Episkop je pri kraju pohvalio donaciju novog kuma koledža, gospodina Jovana Jeremića iz Melburna, koji je na dan piknika donirao dvadeset hiljada dolara, uz obećanje da će do kraja sledeće godine uplatiti donatorski prihod i do sto hiljada dolara.

2024 © - Vesti online