Četvrtak 04.10.2018.
23:11
Vestionline, Tanjug

Ako Iran dođe do nuklearnog oružja...

EPA/Lukas Barth-Tuttas
Angela Merkel

- Veoma smo uvereni i snažno delimo stav Izraela da sve mora da bude učinjeno da bi se sprečilo da Iran dobije nuklearno oružje. Ono gde nismo uvek ujedinjeni je put ka tom cilju - navela je Merkel.

Nemačka kancelarka je to izjavila na konferenciji za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Merkel je dodala i da iransko vojno prisustvo u Siriji i Libanu predstavlja prijetnju Izraelu, preneo je Rojters.

Nemačka kancelarka je prethodno posetila memorijalni centar i muzej posvećen žrtvama Holokausta Jad Vašem, u Izraelu, a u knjigu utisaka je upisala da su "Jevreji u Nemačkoj trpeli mržnju i nasilje za koje svet nije znao da su mogući".

"Kasnije je usledio zločin kome nema ravnog - sunovrat civilizacije - Holokaust", napisala je nemačka kancelarka, prenosi AP.

U pratnji direktora Jad Vašema Avnara Šaleva, Merkel je, drugog dana posete Izraelu, učestvovala u memorijalnoj ceremoniji za šest miliona žrtava Holokausta.

Merkel boravi u Izraelu radi zajedničkih konsultacija dve vlade, a u njenoj pratnji je veći deo kabineta, velika delegacija privrednika i novi zvaničnik zadužen za borbu protiv antisemitizma.

Očekuje se da će poseta nemačke kancelarke biti fokusirana na ekonomska pitanja, s naglaskom na inovacije, tehnološke i razvojne projekte.

Ovo je sedmi sastanak dve vlade otkako su Izrael i Nemačka uspostavile tu tradiciju pre 10 godina, napominje američka agencija.

2024 © - Vesti online