Četvrtak 04.10.2018.
16:28
Vestionline, b92.net

Auto-škole pred gašenjem

pixabay.com
Foto: Ilustracija

U Srbiji radi oko 500 auto-škola, a nakon stupanja na snagu novog pravilnika, nove uslove neće ispunjavati više od 150, tj. oko 30 odsto.

Pre svega zbog poligona koji su najčešće javne površine. Izmenom zakona i početkom rada novog pravilnika poligon više ne može biti javna površina. 

On mora da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju. Takođe, poligon može da se nalazi van grada, ali polaganja u samom gradu. Takođe, auto-škole moraju na poligonu da obezbede prostor za kamion sa prikolicom, kao i za njegovu vožnju unazad sa skretanjem pod pravim uglom ulevo i udesno. 

Novina je i da kamioni i autobusi moraju biti opterećeni najmanje 30 odsto svoje nosivosti tokom nekoliko časova praktične obuke i na ispitu. 

Kada su automobili u pitanju - svako vozilo za obuku mora da ima ABS kočioni sistem i da na poligonu postoji uspon za kretanje automobila pod ručnom kočnicom.

Iz Privredne komore auto-škola Srbije kažu da će najveći problem zbog novog pravilnika nastati u Beogradu jer će se polovina auto-škola u prestonici "ugasiti". 
 

pixabay.com

- Ima istine u tome. Nemamo tačnu informaciju koliko njih će morati da prestane s radom, ali biće to priličan broj - kaže Milan Todorović iz Udruženja auto-škola Beograd. 

Prema njegovim rečima, više ne može da se dobija saglasnost od Sekretarijata da se uplati taksa i da se onda koristi neka saobraćajnica kao trasa. 

- Moj stav, odnosno članova Udruženja, i mi smo intezivno bili u pregovorima s, taj pravilnik je napisan i ranije, jeste da poligon ne bude obavezan nego da bude na dobrovoljnoj bazi. Sve te radnje koje se izvode na poligonu mogu da se izbode i na parkinku koji nije frekventan - kaže Todorović. 

Kako je rekao, trebalo je prvo i obezbediti uslove pa usvojiti pravilnik, i podseća da je bilo reči o tome da svaka lokalna samopurava obezbedi neke prostore, što se nije desilo. 

Aleksandra Palavestrić iz MUP Srbije podseća da je reč o odredbi koja je više puta odlagana a ne o novom pravilniku. 

- Jasno je, poligon više ne može da bude deo saobraćajne površine - rekla je ona i navela primer škola u Vojvodini koje su ranije već morale da naprave takve poligone jer nisu imale "prirodne uslove". 

Ona je istakla da škole imaju vremena da se pripreme: 

- To je dodavanje jedne do dve poligonske radnje, i neće biti skupo -  rekla je ona na pitanje da li če to dovesti do poskupljenja obuke. 

- Ne vidim razlog za povećanje te cene. Cena je oko 5.000 za ispit, i ovo ne bi trebalo da se odrazi na cenu obuke - rekla je ona.

2024 © - Vesti online