Petak 05.10.2018.
00:11
D. Dekić - Vesti

Manijaci vrebaju s ulice i interneta

www.mc.rs
Upozorava: Igor Jurić

Osoba prijavljena kao Marko Rosić iz Kragujevca sa profila koji je kasnije obrisan, tražila joj je slike njene gole bebe, a tu prepisku je objavila Fondacija Tijana Jurić. Igor Jurić, koji vodi Fondaciju nazvanu po imenu njegove 15-godišnje ćerke Tijane koju je 2014. na svirep način usmrtio monstrum iz Surčina, kazao je da im je majka poslala prepisku sa Fejsbuka i o svemu obavestila MUP. Policija je Rosića, za koga komšije kažu da je "ometen u razvoju", prvobitno uhapsila, posle čega je pušten, pa zatim ponovo uhapšen!

Igor Jurić upozorava da je Rosić samo jedan u moru pedofila koji vrebaju na društvenim mrežama.

- U poslednje vreme je bilo dosta ovakvih slučajeva. Fondacija ih nije objavljivala, ali majka koja nam se javila dobila je strašne poruke, mnogo uvredljive i za nju i za dete - rekao je Jurić za "Vesti".

On ukazuje da mnogi nisu svesni kako objavljivanjem fotografija dece sa letovanja na društvenim mrežama nesvesno nude pedofilima materijal za sajtove, koji neko kupuje! Otkrio je, takođe, da je njegova Fondacija otvorila nekoliko lažnih profila na društvenim mrežama kako bi se neposredno uverila na koji način pedofili napadaju maloletnike.

Kao bomba je proteklih dana odjeknuo novi pokušaj otmice u beogradskom naselju Žarkovo, koji je roditeljima uterao "strah u kosti". Policiji je prijavljeno da je 11-godišnja devojčica, učenica petog razreda škole "Ljuba Nenadović", umalo kidnapovana na putu od kuće do škole. Nju je presreo crni kombi, a vozač koga je opisala kao "ćelavog muškarca" pokušao je da je natera da uđe u vozilo. Srećom, devojčica je uspela da pobegne i slučaj prijavi roditeljima.

Otac 11-godišnjakinje je za beogradske medije ispričao da je njegovom detetu put preprečio automobil čiji je vozač zapovednim glasom naredio: "Ulazi unutra!", ali ga ona nije poslušala. Iz škole u koju devojčica ide saopšteno je da su pojačane mere bezbednosti, dok se iz MUP-a čuje da policija preduzima sve mere kako bi utvrdila okolnosti ovog događaja.

Otmica bebe

Srpska javnost još pamti slučaj od pre više godina kada je rumunski državljanin, koji se predstavio kao službeno lice, u gradskom prevozu hteo da otme 13-godišnju devojčicu. Taj pokušaj sprečila je prisebna Beograđanka koja je zatražila legitimaciju, posle čega je Rumun uhapšen. Gotovo filmski scenario odigrao se 2015. kada je troje francuskih državljana iz ruku majke otelo tada dvogodišnju devojčicu Mašu. Otmičari su, srećom, uhapšeni pre prelaska srpske granice.

Apel roditeljima

Igor Jurić je apelovao na roditelje da na društvenim mrežama ne objavljuju slike svoje nage dece.

- To što je običnim ljudima normalno i bezazleno, izopačenim umovima je mamac i trguju takvim fotografijama. Kada se postavi i jedna fotografija nagog deteta, znajte da za sat ta ista fotografija bude prodata nekim pedofilskim portalima. To odgovorno tvrdim - kaže Igor Jurić.

Stigle 142 prijave

Podaci Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima govore da je u 2017. primljeno prijava za 138 osoba za koje se veruje da su žrtve trgovine ljudima. Za četiri osobe su prijave primljene u dva navrata, pa je, kažu u ovom vladinom telu, ukupno primljeno 142 prijave. U prvom kvartalu ove godine ukupno je rađeno na 39 prijava, od čega je 30 prijava primljeno u 2018, a devet je preneto iz prošle godine. U maju je identifikovano pet žrtava, od čega jedna bugarska državljanka, u junu isti broj, u julu državljanka Albanije, dok su u avgustu bile dve žrtve iz Srbije.

2024 © - Vesti online