Četvrtak 04.10.2018.
11:01
Vestionline, b92.net

Uvod u nuklearni rat?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Raketama se, kako smatraju zvaničnici u Vašingtonu, krši ključni sporazum o kontroli oružja od pre više od 30 godina.

Iako je izjava Kej Bejli Hačinson bila nekako dvosmislena, stručnjaci u oblasti kontrole naoružanja kažu da se ona može protumačiti tako da znači preventivni napad. Takav korak mogao bi biti uvod u nuklearni rat, ukazuje “Vašington post”. 

Tek nakon što su njeni komentari izazvali žestok odgovor Rusije, Hačinsonova je na tviteru razjasnila da "nije govorila o preventivnom napadu na Rusiju". 

Diplomatska šteta je, međutim, već načinjena, ocenjuje vašingtonski dnevnik. 

Sve dok Hačinsonova nije objavila to razjašnjenje, devet sati nakon prve izjave, nije bilo jasno da li je ona mislila da bi Amerikanci gađali ruska raketna postrojenja, ukoliko Moskva ne odustane od razvoja nove klase raketa sa nukelarnim bojevim glavama, ili je samo upozorila da bi SAD mogle ojačati svoju raketnu odbranu tako da bi mogle oboriti svaku raketu koju bi Rusi odlučili da ispale na njihove ciljeve. 
 

pixabay.com

SAD trenutno imaju ograničenu sposobnost odbrane od pretnje krsterećim raketama, navodi "Vašington post". 

- Pitanje je šta biste uradili ako se to nastavi dotle da mi znamo da su oni u stanju da postave te rakete - prezicirala je ona i dodala: 

- U tom slučaju mi bismo tražili načine kako da uklonimo raketu koja bi mogla da pogodi bilo koju od naših savezničkih država u Evropi ili pogodi Ameriku u Aljasci. -

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 km, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje. 

Kej Bejli Hačinson je bivši republikanska senatorka iz Teksasa, koju je predsednik Donald Tramp pre nešto više od godinu dana postavio za ambasadora u NATO. 

- Ona zaista preti preventivnim napadom. Samo, ona nije mislila to da kaže - izjavio je Džefri Luis, predavač na Institutu za međunarodne studije u Montereju i našalio se na račun Hačinsonove: "Dobrodošli u NATO! Imate samo jedan posao: da ne započnete nuklearni rat sa Rusijom". 

- Kao stručnjak, navikao sam da političari, uključujući one koji su postavljeni za ambasadore, upropaste obične stvari. Tako da je moja pretpostavka da je ona prilično upropastila najobičnije teme razgovora - dodao je Luis. 

youtube.com/Study IQ education

Ipak, njene izjave su pokrenule zabrinutost na tviteru, gde su stručnjaci spekulisali šta je Hačinsonova imala na umu. 

Neki su ukazivali da bi preduzimanje "kontramera" prema neinstaliranim raketama koje su u Rusiji još u fazi razvoja, po definiciji predstavljalo preventivni napad. 

Sporazum zabranjuje samo proizvodnju, probe i upotrebu raketa srednjeg dometa, dok se istraživanja i razvoj ne zabranjuju. 

Stejt department je još u vreme administracije Baraka Obame tvrdio da Rusija krši sporazum, ali nije precizirao koje rusko oružje nije u skladu sa potpisanim aktom. 

S druge strane, Rusija optužuje SAD da su isti sporazum prekršile postavljanjem postrojenja raketne odbrane u Rumuniji, i sličnim na kojima se radi u Poljskoj, pošto se odatle mogu lansirati krstareće rakete "tomahavk". 

Sporenja oko toga ko krši sporazum naveli su američku vojsku da razmotri jačanje odbrane protiv ruskih krstarećih raketa u Evropi. 

Mogući korak bio bi postavljanje bolje mreže senzora koji bi pratili svaku rusku krstareću raketu od trenutka kada bude lansirana. 

Pentagon takođe traga za tehnologijama kojima bi se mogle oboriti rakete koje lete ka određenim metama, i to bi moglo biti ono na šta je Hačinsonova mislila, piše "Vašington post".

2024 © - Vesti online