Četvrtak 04.10.2018.
11:28
Tanjug, Vestionline

"Ako Zaev želi izbore mora biti svestan da će ih izgubiti"

pixabay.com
 

Potpredsednik stranke Aleksandar Nikoloski saopštio je kasno sinoć zaključke Izvršnog odbora VMRO da je referendum pokazao da je sporazum sa Grčkom "mrtvo slovo na papiru".

Nikoloski je rekao da će IO VMRO-DPMNE zatražiti formiranje parlamentarne komisije koja će imati zadatak da istraži sve nepravilnosti i neregularnosti proteklog referenduma, ali i nepravilnosti kojih je bilo i dan uoči referenduma.

A, ako se utvrdi da je nepravilnosti bilo, odgovornost za to treba da ispitaju nadleži organi.

Novi državni tužilac koji će se, kako je istakao potpredsednik VMRO-DPMNE, pozabaviti svim referedumskim neregularnostima, treba da bude izabran na predlog opozicije.

Nikolovski je rekao da ako vladajuća većina želi da ide na izbore treba da budu svesni da će ih izgubiti, a da će Zaev, Šekerinska i Dimitrov otići u političku penziju.

Dodao je da je VMRO-DPMNE formirao izborni štab unutar stranke. Za predsednika je izabran generalni sekretar Igor Janušev, a potpredsednika Vlado Mišajlovski, koji je i predsednik gradskog izbornog štaba.

Povodom najave premijera Makedonije Zorana Zaeva da će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori ako sa VMRO-DPMNE uskoro ne bude postignut dogovor o usvajanju amandmana predviđenih sporazumom sa Grčkom, Nikoloski je rekao da njegova stranka traži da se pre izbora formira tehnička vlada po "Pržinskom modelu" sa mandatom od 100 dana.

- To znači ostavku premijera Zaeva i ministara unutrašnjih poslova, kao i da u prelaznu vladu budu uključena dva minista iz VMRO DPMNE - naveo je i dodao da jedino to može da bude preduslov za koliko-toliko fer izbore.

2020 © - Vesti online