Četvrtak 04.10.2018.
00:17
Radio Slobodna Evropa

Kuper: Ako se Beograd i Priština dogovore o granici, u čemu je problem?

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

"Priznanje Kosova od vitalne važnosti"

Na pitanje kakav mu je stav po pitanju promene stava SAD, konkretnije Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, da promena granica nije isključena ako se Beograd i Priština o tome dogovore, Kuper je uzvratio kontrapitanjem.

- Pa, ako se dve strane dogovore, u čemu je onda problem? Ako se dogovore, onda to znači da sarađuju, da zajedno rešavaju problem. Ukoliko taj njihov dogovor uključuje i priznanje Kosova, što mislim da je od vitalne važnosti, onda će obe strane moći da se vrate ozbiljnom poslu vođenja sopstvenih država - ocenio je Kuper.

"Kako ćete povući granicu"?

On je dodao da "tu ima mnogo detalja koje treba rešiti, na primer, koje tačno teritorije su u pitanju; kako ćete povući granicu; kako ćete u to uključiti građane; koje druge mere ćete preduzeti da obezbedite sigurnost manjina itd".

Na konstataciju RSE da na drugoj strani nemačka kancelarka Angela Merkel odbija promenu granice između Kosova i Srbije, zbog straha da bi to moglo oživeti etnički separatizam u susednim zemljama - Makedoniji i Bosni i Hercegovini - i gurnuti region u konflikt, Kuper je kazao da "najpre treba videti šta će Beograd i Priština i Beograd predložiti".

- Nemojmo da to sad pretvaramo u novi problem između Nemačke i SAD. Ono što treba da učinimo, po mom sudu, jeste da pustimo da lideri Srbije i Kosova nastave svoje pregovore, konsultujući pritom koga god žele, uključujući, svakako, i nemačku vladu i američku administraciju i visoku predstavnicu EU, a onda da vidimo sa kakvim rezultatima će izaći pred nas. Dakle, prerano je da sada zauzimamo bilo kakve pozicije - zaključio je Kuper.

2024 © - Vesti online