Sreda 03.10.2018.
13:23
blic.rs

Blokada granica: Protest vozača kamiona

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Po rečima Neđa Mandića, predsednika udruženja "Međunarodni transport", blokada je organizovana na tim graničnim prelazima, i baš u tom vremenskom periodu, kada ima najmanje gužve i kada će prevoznici pretrpeti najmanju štetu. Cilj blokade je da skrenu pažnju na svoje probleme i činjenicu da su voljni da ga reše.

- Pravili smo takav plan da napravimo što manju štetu. Mi ne želimo blokadu, ali ona je iznuđena ponašanjem određenih državnih organa. Naš cilj je da se okreću točkovi i stvara zarada - rekao je Mandić za "Blic".

On kaže da ima mnogo problema, i rešenje sumira ovako: ako vozači dobiju bolje uslove rada, biće više zarade, a porez od prihoda slivaće se u državnu kasu, te će svi biti na dobitku.

Preduga zadržavanja na terminalima

- Najveći problem su duga zadržavanja na graničnim prelazima, zbog kojih prelazimo mnogo manju kilometražu od kolega iz inostranstva. Samim tim, manje i zarađujemo od njih, pa naši vozači imaju manje plate i teže pokrivaju troškove. Želimo da nam se omogući da radimo - jasan je Mandić.

On to ilustruje primerom, da zbog čekanja na terminalima, za isti vremenski period srpski vozač pređe osam do 10 hiljada kilometara, dok konkurent iz inostranstva pređe 15.000 kilometara, i više.

- Otvorite nam granice da možemo da ostvarujemo prihod - apeluje Mandić, još jednom podsećajući da će veći prihodi prevoznika uticati i na više sredstava u budžetu države.

Privatni parkinzi

Mandić objašnjava još jednu nelogičnu situaciju, koja vozačima kamiona bespotrebno izbije iz džepa 1.600 dinara, za nekoliko sekundi.

- Konkretno na graničnom prelazu Vatin, kod Vršca od početka januara postoji novi sistem. Dođete kod carinika, on vam uzme dokumenta, i potrebno mu je nekoliko sekundi da ih ispečatira. Ali, dok ih ne pregleda, on vam kaže: "Idi parkiraj kod onog privatnika". To bude neka njiva, posuta tucanikom. Dok pomerite kamion, dokumenta su gotova, vraćate se kod carinika, ali da biste prešli, morate da pokažete priznanicu da ste platili taj parking, što košta 1.600 dinara, a nema potrebe za njom.

Sagovornik "Blica" ovakav sistem naziva "reketom za ulazak u zemlju", a kaže da se slične situacije zatiču i na unutrašnjim terminalima, te da je ova pojava, makoliko bila masovna, svakako nezakonita.

Nelojalna i nelegalna konkurencija

Po rečima Neđa Mandića, domaći prevoznici imaju problem i sa nelojalnom konkurencijom, u vidu vozača iz susednih zemalja, kao i onih iz Turske, kojima su akcize znatno niže.

- Oni prevoze po jeftinijim cenama, jer ih i gorivo izađe jeftinije, a zarade odnesu u svoje države - kaže Mandić.

Zbog ovog problema, kaže on, mnoge kolege odlaze da rade u inostranstvo, najčešće Slovačku.

- Ili će se situacija rešiti, ili ćemo mi nestati, a to će svakako uticati na državu - upozorava Mandić

Kamioni iz Crne Gore i Bosne u našoj državi utovaraju robu bez potrebnih dozvola, priča naš sagovornik, što naši vozači u njihovim zemljama ne mogu, te on ovakvu vrstu poslovanja opisuje kao nelegalnu konkurenciju.

Gorivo plaćaju skuplje nego konkurencija

U korenu problema je i cena goriva, kao i mali povraćaj akciza za prevoznike. Kako objašnjava Mandić, za svaki litar usutog goriva, vozač teretnjaka državi da 56 dinara. Dakle, ako rezervoar dopuni sa 1.000 litara, to će ga koštati 56.000 dinara.

- Strani prevoznik, na osnovu goriva, nije uneo nijednu paru u našu državu - skreće pažnju Mandić.

Već se obraćali nadležnima

Prema Mandićevim navodima, nezadovoljni prevoznici su sastajali sa nadležnima iz ministarstva finansija, ali su sa tih razgovora odlazili nezadovoljni.

- Rekli su da ćemo 5. oktobra biti izvešteni o ovom pitanju. Mi želimo da skrenemo pažnju nadležnih na našu situaciju: mi smo tu i naš problem postoji - zaključio je Neđo Mandić u razgovoru za "Blic".

Spremni na razgovor

Ministarstvo finansija Srbije je u izjavi datoj "Tanjugu" saopštilo da je uvek spremno da razgovara i sasluša sve predloge prevoznika. Ipak, ističu u ovom ministarstvu, razgovori ne mogu i ne treba da se vode na ulici.

2024 © - Vesti online