Utorak 02.10.2018.
17:58
Tanjug, Vestionline

Za tri meseca izdato oko 4.000 odbijenica za privatne vrtiće

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naveo je da tu mogućnost sada koriste roditelji za 15.020 mališana za koje Grad mesečno izdvaja do 22.361 dinara po detetu, što je 80 odsto od ekonomske cene boravka u državnom vrtiću.

- Ovaj projekat je narastao sedam puta za samo tri godine budući da smo krenuli sa oko 2.000 dece u skoro 40 vrtića. Rast zaposlenosti u Beogradu i manja cena vrtića višestruko su povećali interesovanje, ali smo uprkos tome i zahvaljujući saradnji sa privatnim vrtićima uspeli da obuhvat dece predškolskim obrazovanjem sa 45 odsto podignemo na više od 70 procenata - rekao je Gak, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Kako je istakao, time je dat podstrek i rastu privatnog sektora u predškolstvu što je za posledicu imalo i nova radna mesta u novim vrtićima. 

- Samo od maja do danas na listi verifikovanih privatnih vrtića za subvenciju imamo 44 nova vrtića. To je rast broja vrtića od više od 16 odsto za samo četiri meseca - rekao je Gak i precizirao da sada 314 privatnih vrtića nudi boravak dece uz dotiranje Grada.


On je poručio da obim ovog projekta sada daje veću mogućnost izbora roditeljima i pozvao ih da pažljivo čitaju ugovore koje potpisuju.

- To su privatni vrtići i mi se u njihove uslove rada ne mešamo osim u delu redovnih kontrola koje moraju proći kao i državni, ali roditelji moraju znati da ima i sve više onih koji nedolaske dece obračunavaju po uzoru na državne, umanjenjem cene za 50 odsto po danu - rekao je Gak. 

On je, dodaje se u saopštenju, istakao da će Grad nastaviti projekat saradnje sa privatnim vrtićima budući da je to bio najbrži i najefikasniji način da se odgovori na rast interesovanja roditelja.

2019 © - Vesti online