Utorak 02.10.2018.
13:38
Vestionline, sportklub.rs

Ulm prva prepreka Zvezde u Evrokupu

twitter.com/kkcrvenazvezda
Košarkaši Zvezde na treningu

Crvena zvezda prvu fazu Evrokupa nije igrala još od sezone 2012/2013. Tada su crveno beli ispali u TOP 16 fazi i kojoj su za rivale imali Galatasaraj, Uniks i upravo Ulm sa kojim igraju prvo kolo ovogodišnjeg Evrokupa.

Zvezda je te godine poražena od nemačkog tima na domaćem terenu i to je bio jedan od nepriajtnijih poraza za tim kog je kao kapiten predvodio Igor Rakočević. Crveno beli su kod kuće izgubili 92:78, ali su iste sezone imali i pobedu protiv Ulma u Nemačkoj gde je bilo 100:95. 

Posle te sezone Crvena zvezda je igrala svake sezone Evroligu, uz još jedno učešće u Evrokupu. Tada crveno beli nisu prošli u TOP16 fazu elitnog takmičenja pa su u Evrokupu dogurali čak do polufinala. Tih mečeva se zvezdaši rado sećaju jer je preko 22 hiljade ljudi bilo u Beogradskoj areni na mečevima protv Budivelnika i Uniksa.

Sa novim trenerom Milanom Tomićem, izmenjenim timom, Zvezda ima za cilj povratak u Evroligu. Jedan put na tom povratku vodi preko ABA lige. Drugi preko Evrokupa gde crveno beli spadaju u "favorite iz prikrajka", ali će svakako niz jakih evropskih utakmica značiti novom timu koji je već na ABA Superkupu u Laktašima pokazao svoju ozbiljnost.

Iako je Ulm imao veoma neuspešnu prošlu sezonu, tek dve pobede u Evrokupu i deseto mesto u Bundesligi, ovaj klub važi za jedan od najstabilnijih u Nemačkoj pa je zato ponovo u ovom takmičenju. Ekipu će već osmu sezonu predvoditi trener Torsten Lajbenat, a u timu su neka Zvezdi dobro poznata lica. Još prošle sezone u Ulmu je Rajan Tompson koji se u crveno belom dresu snašao veoma loše, a ovog leta je stigao nekadašnji Partizanov košgeter Patrik Miler.

Uz njih dvojicu Ulm se dosta oslanja na Katina Reindharta, Isaka Fotua i pridošlicu Džavontea Grina iz druge italijanske lige. Tu su i iskusni Per Gunter i Ismet Akpinar, dok ostali deo ekipe ne bi trebalo da predstavlja problem Crvenoj zvezdi.  

Ulm je daleko od tima koji je 2013. dobio Zvezdu u Beogradu i daleko od tima koji je pretprošle sezone bio prvi u Bundesligi u konkurenciji Bajerna i Brosea, pa crveno beli svakako na domaćem parketu važe za velikog favorita. Da li će Zvezda tu ulogu i opravdati?

2024 © - Vesti online