Utorak 02.10.2018.
12:23
Tanjug, Vestionline

Skupština Srbije: Poslanici o Bleru, Oliveru Ivanoviću, nestalim bebama...

M. Karović
Foto: Arhiva

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj pitao je predsednika države Alekasndra Vučića i premijerku Anu Brnabić zašto je u raspravu u vezi s rešavanjem pitanja Kosova i Metohije unesen termin "razgraničenje", konstatujući da treba da se koristi reč "razdvajanje".

Prema njegovim rečima, pojavom termina "razgraničenje" nastale su spekulacije da bi moglo biti reči o državnom razgraničenju, da će da se prizna nezavisnost Kosova i omogući njegov prijem u UN.

- Treba javnosti staviti do znanja da ni u jednoj varijanti to ne dolazi u ozbiru i da treba da se koristi termin razdvajanje - rekao je Šešelj, navodeći da se pokazalo da Srbi i Albnaci ne mogu da žive zajedno "tamo gde su Albanci dominantni".

Zbog toga, kako je rekao, treba doći do razdvajanja i da 12 opština sa srpskom većinom ostane u pravnom sistemu Srbije, a da ostali deo teritorije Kosova dobije najviši stepen autonomije, s tim da, dodao je, sve granične prelaze "drži" srpska policija.

Šešelj je rekao i da ne treba isključiti varijantu razmene stanovnista.

On je rekao i da nema smisla da se, kada Albanci izazovu krizu na KiM, u Srbiji mere pripravnosti dižu na najviši nivo, već bi umesto toga Srbija trebalo da ima jedinicu od 1.000 vojnika i policajaca koja bi, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN odmah ušla na područje KiM.

Na moguće kritike da bi to izazvalo krizu, Šešelj odgovara da je krajnje vreme da se ona desi i da postoje garancije da Rusija neće ostaviti Srbiju na cedilu, kao i da će imati podršku Kine u UN.

Poslanik Nove Srbije - Pokret za spas Srbije Ðorđe Vukadinović upitao je zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić imaju, kako je rekao, "maćinski" odnos prema Rezoluciji 1244 SB UN, dodajući da oni taj dokument pokušavaju da bagatelišu i "gurnu pod tepih".

To se, prema njegovim rečima, videlo na zasedanju UN u Njujorku gde je govorila Ana Brnabić ne spomenuvši tu rezoluciju nijednom.

Podsetio je da ruski predstavnici nepresrano ističu da podržavaju dogovore s Prištinom, ali u skladu sa rezolucijom 1244, a da takvog jasnog stava u Srbiji nema.

Vukadinoviću je odgovorio šef poslaničke grupe SNS-a Alekasndar Martinović, koji je rekao da nije tačno da premijerka Ana Brnabić nije spominjala rezoluciju 1244 u Njujorku, dodajući da je ona prililkom te posete izričito tražila da se misija UNMIK-a ne smanjuje.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković pitala je premijerku da li će učestvovati u javnoj raspravi u vezi s rešenjem pitanja KiM, a koje je predložila ta poslanička grupa.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić upitao je koja je to politika za KiM doživela poraz, kako je to rekao predsednik Srbije, i koja će biti sledeća politika koju će zastupati.

- Da li je to politika koju zastupa Toni Bler i ko njega plaća, za šta ga plaća i šta on može da pregovara u ime građana Srbije? Šta je premijerka preduzela u vezi s odlukom kosovske vlade da se na delu opštine Gračanica grade rezidencije Vlade Kosova - upitao je Aleksić.

On je pitao i ko je ubio lidera kosovske Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, dokle se stiglo sa istragom, kao i kada će biti srušen nelegalni objekat na Kopaoniku i ko je rušio u Savamali.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da poslanici danas započinju raspravu o "Karpatima i slepim miševima", dok tema Kosova i Metohije, kako kaže, ne dolazi na dnevni red skupštine.

- Vučić je rekao da o KiM ne pregovara Toni Bler, nego on, a ja pitam ko ga za to ovlastio. Tražim i javni demant da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa nisu na pregovaračkom stolu u vezi sa KiM - rekao je Obradović.

Lider Nove stanke Zoran Živković podsetio je da je u januaru ove godine ubijen Oliver Ivanović, a da se još ne zna ni ko ga je ubio, ni šta se desilo, niti koja saznanja imaju službe zadužene za tu oblast.

Prema njegovim rečima, nijedan nadležni organ, Tužilaštvo ili službe bezbednosti, nisu dale korisnu i profesionalnu informaciju u vezi s tim slučajem.

Živković je pitao i ko je Vučića, koji je u poseti Moskvi, dočekao, s kim se video, te da li je reč o privatnoj, turističkoj ili državnoj poseti Rusiji, a želeo je da zna i koji su dosadašnji efekti poseta toj zemlji, imajući u vidu najave za izvoz Fijata 500 iz Srbije u Rusku Federaciju i veću trgovinsku razmenu.

Navodeći da se Toni Bler pominje kao pregovarač za KiM u ime Srbije, Živkovića je interesovalo po kojoj platformi on vodi te razgovore, po kojim uslovima i ko ga plaća za to.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović imao je pitanja za Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, ali i za Državnu revizorsku instituciju (DRI).

Martinović je pitao DRI da li je u službu Poverenika došla na Šabićev poziv, ili je reč o njihovoj inicijativi, da li je tačno da je Šabić potrošio na službena putovanja 1,3 miliona dinara, kao i da li su na svojoj veb prezentaciji objavili konačan izveštaj o reviziji poslovanja Poverenika.

Konstatujući da Šabić "otvoreno radi protiv interesa države", Martinović ga je pitao kada će prestati sa takvim aktivnostima.

Poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović je komentarisao nedavni požar u Novom Pazaru u kojem je bilo stradalih i zatražio objašnjenje od ministra policije Nebojše Stefanovića, šefa sektora za vanredne situacije i komandira vatrogasne jedinice kako je moguće da u gradu od 120.000 stanovnika vatrogasna služba ne raspolaže najosnovnijom opremom.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov pitala je predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će se raspravljati o Predlogu zakona o nestalim bebama, navodeći da je rok koji je dao Savet Evrope da se o njemu raspravlja istekao juče, 1. oktobra.

- Zbog čega ne zvonite i dokle imate nameru da čekate - upitala je Jerkovljeva, aludirajući da poslanici SNS-a, kako su pojedini poslanici konstatovali, glasaju "na zvono", na šta joj je Maja Gojković odgovorila:

- Nijednom nisam nikome zvonila. Posmatrajte moje ruke. Ja ne zvonim nikom, možda nekom odzvanja...", rekla je predsednica parlamenta i dodala da je predsedniku Odbora za pravosuđe Petru Petroviću predložila da stavi taj zakon na dnevni red, te da je on odgovorio da će to učiniti u drugoj polovini oktobra - kaže ona.

Nakon postavljana pitanja, poslanici su prešli na utvđivanje dnevnog reda.

2024 © - Vesti online