Ponedeljak 01.10.2018.
19:58
Vestionline, Tanjug

Ivanov: Vreme za odgovornost za neuspeh referenduma

EPA/DUMITRU DORU
Đorđe Ivanov

- Ne potcenjujte suverenu volju makedonskog naroda. Ne može se govoriti o volji većine u uslovima kada zakonski uslovi referenduma nisu ispunjeni Izlaznost 36,9 odsto nije volja naroda, već 63,1 odsto onih koji nisu izašli - naveo je Ivanov u svom obraćanju.

Ivanov je, kako su reneli makedonski mediji, poručio i da šta god vlada da uradi tu stvarnost ne može da promeni, a stvarnost je, kaže, da je referendum neuspešan.

- Vreme je za odgovornost pred makedonskim narodom. Podrška EU i NATO je kolateralna šteta nepopularnog referenduma. Očekivana podrška EU i NATO-u od preko 80 odsto smenjila se na samo 36,9 odsto - naveo je Ivanov uz optužbe na račun vlasti da manipuliše građanima i da evroatlatnskim partnerima pruža lažnu sliku.

Ivanov ističe da je na juče održanom referendumu, narod odbacio Sporazum sa Grčkom o promeni imena Makedonije.

- Ljudi su se jasno izjasnili protiv naglih, nametnutih i štetnih odluka usvojenih bez prethodno postignutog nacionalnog konsenzusa. Velika većina je odlučila. Bojkot je glas onih koji su bili potcenjeni i koje niko nije hteo da čuje - istakao je Ivanov.

Vlast treba da shvati da je narod poslao jasnu poruku onima koji bi to trebbalo da čuju, a to je da referendum nije uspeo, poručio je predsednik Makedonije, koji je pre referenduma u Skoplju, a kasnije i tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN u Njujjorku kritikovao Sporazum sa Grčkom i poručio da neće glasati.

2024 © - Vesti online