Ponedeljak 01.10.2018.
21:15
D. Dekić - Vesti

Srce ubija više od raka

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Građani su mogli da obave kardiovaskularne preglede, a od lekara da dobiju savete kako preduprediti bolesti srca, te kako prepoznati prve simptome takvih oboljenja.

Statistika pokazuje da je od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji tokom 2017. dnevno umiralo 147 osoba, pa je tako broj fatalnih ishoda kardiovaskularnih bolesti veći od smrtnosti od karcinoma! Dobra vest je da 80 odsto kardiovaskularnih oboljenja može da se spreči, a loša da je u Srbiji sve više onih koje srce izda i pre 50 godine života.

- Nažalost, na to utiče stil života, svi mi znamo da od početka devedesetih godina živimo u stresu i kada je kardiovaskularna bolest u pitanju, postoje neke stvari koje možemo da promenimo, a neke ne. Ono što možemo da promenimo jeste način života, dakle da izbacimo stres, što kao što znate nije moguće, pušenje, ljudi puše zato što su nervozni, pravilna ishrana, znači, da bude zdrava i da bude na vreme što je u našem savremenom životu mnogo teško, šećerna bolest mora da se kontroliše - objašnjava profesor Predrag Mitrović.

Važna i fizička aktivnost

Pod kontrolom treba da je i telesna težina, a najbolji način je fizička aktivnost.

- Moramo da postanemo fizički aktivniji, da pomognemo našem srcu, našem organizmu, treba više hodati, to svaki lekar kaže, treba uzimati više kiseonika, vazduha, manje sedeti i po kafanama i ispred televizora - navodi baletan Konstantin Kostjukov.

 

2024 © - Vesti online