Ponedeljak 01.10.2018.
12:47
Vestionline, b92.net

Ivanić: Lavrov je očitao lekciju Dodiku

Tanjug
Mladen Ivanić

Optuživši Dodika da je zloupotrebio njegovu izjavu da niko sa strane ne bi trebalo da se meša u izbore u BiH, pa ni Srbija, Ivanić kaže da predsednik Republike Srpske svakog pokušava da uvuče na svoju stranu pa i Srbiju. 

- Ja i dalje stojim pri svom mišljenju koje sam jasno rekao na početku, niko izvana ne bi trebalo da se meša u izbore u BiH. Pa ni Srbija, niti bilo koja druga država - ponovio je Ivanić u predizbornom intervjuu za sarajevski portal Klix.ba. 

Objašnjava da je u tome pogrešno to što se izvrću teze, spinuje i pravi priča tamo gde je nema, ali dodaje da je siguran da će to najmanje štetu naneti njemu. 

- Dodik više nema svojih argumenata unutar Republike Srpske, doveo je zemlju do ekonomske propasti pa se krije iza koga stigne. Što uopšte ne znači da će uspeti. Poslednja istraživanja smo dobili i on i ja, i otud sva hajka. Sve je jednostavnije nego što se čini. Ja sam u značajnoj prednosti - rekao je Ivanić. 

Komentarišući nedavnu posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu i Banjaluci i odgovarajući na pitanje ko je od te posete najviše profitirao, Ivanić kaže: 

- Vaše pitanje upravo nalikuje onome što je i Dodik pokušao, da neko profitira od posete važnog gosta. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov očitao je diplomatsku lekciju Dodiku i nije dopustio da ga bilo ko uvuče u izbornu kampanju. Rusija je prijatelj i Republici Srpskoj i BiH, samo što se u drugom delu BiH to manje ceni.

Ivanić je rekao i da mu je drago što je Lavrov posetio i Sarajevo i Banjaluku i bilo bi, dodao je, lepo kad bi više gostiju tog ranga u okviru svojih zvaničnih poseta dolazilo u Banjaluku. 

Upitan kakavi su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Ivanić kaže da su ti odnosi "dobri i korektni", bez obzira što Dodik, kako kaže, nastoji izvrtanjem teza da ih prikaže drugačije.

Srbija je, kaže, uvek bila uz nas i biće i dalje. To je, dodao je, sasvim prirodno, bez obzira na to ko bio na vlasti, i ovde i tamo.

Govoreći o slučaju Dragićević, Ivanić navodi da je to nešto što u ovom trenutku veoma potresa Republiku Srpsku i smatra strašnim to što je, kako kaže, Dodik vređao oca Davida Dragičevića i što taj slučaj koristi za predizborne tribine, koristi termine na javnom servisu RS i pokušava nevešto to da ublaži, a onda opet pokušava da uveri javnost da se neko drugi bavi politizacijom tog slučaja. 

2019 © - Vesti online