Ponedeljak 01.10.2018.
10:12
Vestionline

Stoun: Tramp "izvodi" Ameriku iz NATO-a?

EPA/Justin Lane
Predsednik SAD Donald Tramp

"Nije vredno rizikovati treći svetski rat izazivajući Ruse"

Stoun smatra da postoji mogućnost da SAD napuste i Svetsku trgovinsku organizaciju, ali da ne vidi okolnosti pod kojima bi se to dogodilo u slučaju UN. On je rekao da iskreno misli da danas na svetskoj sceni manja opasnost dolazi od Rusa, a veća od Kineza, i da Amerikanci u nekim oblastima imaju zajednički interes sa Rusima, kao što je borba protiv islamskog terorizma.

Predviđajući kolaps NATO-a, on je rekao da je ta alijansa imala smisla posle Drugog svetskog rata, ali da većina američkih partnera u alijansi agresivno "trguje" sa Rusijom i ne uplaćuje svoj udeo u članstvu u savezu, tako da "SAD i dalje snosi nesrazmeran iznos troškova njihove moguće odbrane".

Stoun je podsetio da se Tramp na izborima kandidovao kao neintervencionista i dosledno se suprotstavlja ratovima u Iraku, Avganistanu i Siriji, ali da "duboka država" i konkretni interesi vojnoindustrijskog kompleksa zaista pokušavaju kontramerama da preokrenu njegove namere.

- Mislim da su njegovi instinkti dobri, ali dozvolio je generalima da mu govore šta mora da radi - kaže Stoun.

On je ocenio da su Rusi više zainteresovani za Siriju zbog blizine granice, isto kao što bi SAD bile zabrinuta ako bi došlo do revolucije u Meksiku, dok Ruse ne bi bilo briga.

- Nije vredno rizikovati treći svetski rat izazivajući Ruse u zemlji koja se nalazi na njenim granicama - zaključio je bivši Trampov savetnik.

2024 © - Vesti online