Ponedeljak 01.10.2018.
08:40
Vestionline

Bitka za Arktik, Britanci šalju 800 vojnika

EPA/Valda Kalnina
Britanski vojnici

On je kazao da britanska vlada trenutno pravi "Strategiju odbrane Arktika" koja predviđa raspoređivanje stotine komandosa u Norveškoj naredne godine, zbog sve veće "ruske pretnje u našem zadnjem dvorištu", prenosi britanski "San".

Prema njegovim rečima, Rusija je ponovo otvorila stare baze iz perioda Sovjetskog Saveza koje godinama nisu korišćene i pojačala je aktivnost podmornica, što znači, kako kaže, da Britanija mora da zaštiti svoje interese. 

Vilijamson je rekao da su britanski ministri zabrinuti da će, "dok se topi led na Arktiku", ruski predsednik Vladimir Putin pokušati da "zauzme zemlju i tamo intenzivira svoju aktivnost". 

- "Naši lovci 'Posejdon' pratiće ruske podmornice. Oni će nas štititi i pomagati našim NATO saveznicima. I nastavićemo da treniramo sa našim norveškim prijateljima, sa 800 kraljevskih marinaca. Moramo pokazati da smo spremni da se nosimo sa pretnjama - rekao je Vilijamson. 

U novembru, Britanija će rasporediti 3.000 vojnika u Norveškoj kao deo NATO vežbi. 

Vilijamson je dodao da će 2.000 mladih biti trenirano za borbu protiv hakerskih napada kao deo projekta sa nacionalnim centrom za sajber sigurnost.

2024 © - Vesti online