Nedelja 30.09.2018.
17:53
Vestionline

Poljak Pjontek najubitačniji debitant u Seriji A u poslednjih 69 godina

EPA/Federico Proietti
Pjontek je do očaja doveo i igrače i golmana Frozinonea

Frozinone, povratnik u najbolje društvo italijanskog fudbala, koji je i ispao u debitantskoj sezoni (2015/16), u prvih šest kola nije postigao ni gol. Tako se nešto desilo samo Kataniji 1970.

Dade ga i Frozinone i to iz penala, koji je u pogodak pretočio njegov napadač Kamilo Čano u 41. minutu. Za to vreme, za koje nijedan igrač autsajderskog tima u Seriji A nije uspeo da zatrese mrežu, Poljak Kšištof Pjontek postigao je osam pogodaka od ukupno 11 njegovog novog kluba Đenove.

Nadmašeni

i Bonjek i Glik

Najbolji poljski strelci u jednoj sezoni Serije A do sada su bili slavni Zbignjev Bonjek, koji je igrao u Juventusu (1982-85) i Romi (1985-88), i Kamil Glik, half Palerma (2010-11, s pozajmicom u Bari) i Torina (2011-16). Obojica su najviše postigli po sedam golova: Bonjek u prvoj sezoni u Romi, a Glik 2014/15.

Taj 23-godišnji igrač potpuni je hit na Apeninima. S dva gola za Đenovinu pobedu u gostima protiv Frozinonea s 2:1, postao je i najubitačniji strelac debitant u "kalču" u poslednjih 69 godina. Danac Karl Oge Hansen (1921-1990), koji je 1949. navukao Atalantin dres, dao je takođe osam u prvih šest kola. Debitovao je het-trikom, kada je tim iz Bergama kao gost savladao Bolonju sa 6:2, ali, međutim, nije bio strelac u trećem kolu, kada je Atalanta izgubila na "Meaci" od Intera s 3:1.

Pjontek je u Đenovinom dresu neumoljiv na svakom meču, a među njima je bila i utakmica u kupu s drugoligašem Lečeom. Postigao je sva četiri pogotka za 4:0.

Karl Oge Hansen, koji je bio u danskom timu osvajaču bronzane olimpijske medalje u Londonu 1948, kada je jugoslovenska reprezentacija u finalu na Vembliju izgubila od Švedske s 3:1, postigao je gol i u sedmom kolu. Zatim je postio sledećih sedam. Debitantsku sezonu je završio kao tek 15. najbolji strelac u ligi s 18 pogodaka.

Šveđanin Gunar Nordal, Milanov as, dao je skoro dvostruko više od njega - 35. Briljantan je i u toj godini bio i Karlov zemljak, prezimenjak i saigrač u državnom timu Džon s 30 golova za Juventus.

Pjontek, dakle, kada Đenova u sledećem kolu dočeka Parmu, imaće idući izazov - da postigne najmanje devet golova u prvih sedam mečeva u Seriji A.

Đenova, za koju je protiv Frozinonea Darko Lazović igrao do 64. minuta, dok je Ivan Lakićević opet ostao na klupi, ima četiri pobede (dva poraza) u prvih šest utakmica u prvenstvu. Takav učinak, pre svega zaslugom poljskog otkrovenja, nije postigla još od sezone 1932/33.

Valja podsetiti da zbog tragedije s vijaduktom u njenom gradu nije još odigrala meč prvog kola. Gost Milana biće 31. oktobra.

  

2024 © - Vesti online