Ponedeljak 01.10.2018.
06:30
b92.net, Vestionline

Gde vi držite čokoladu? Konačno otkriveno gde zaista treba da je čuvamo

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Moramo da priznamo da ne postoji ispravan ili pogrešan način. 

Razlike u ukusu i strukturi 

Kada čokoladu duže vreme držite u frižideru, ovaj slatkiš se neće otopiti, postaće hrskaviji, ali će i dobiti bele mrljice na površini koje nastaju upravo zbog niske temperature. U suprotnom, kada stoji na sobnoj temperaturi, za razliku od frižidera, ona će biti mekša pa će samim tim imati kremastiji ukus. 

I dok u Australiji proizvođači čokolade dodaju jedan poseban sastojak koji sprečava da se ovaj slatkiš otopi na visokim temperaturama, u drugim zemljama je nepotreban jer kod nas nikada nisu tolike vrućine. 

- To je dokaz da čokoladu treba držati u kuhinjskom ormariću, problem rešen - zaključila je Anđela Bišop iz Studija Ten. 

Podsetićemo da je ranije holandski ekspert za čokoladu Luk Ove Smit kazao za magazin “Staf" (Stuff) da čokoladu ne treba odlagati u frižider, čak i kada su velike vrućine. Razlog? Zato što ona gubi posebno aromu, odnosno ne oslobađa ukuse. 

Najbolje je da je čuvate na “hladnom, mračnom i suvom mestu”, istakao je tada, te dodao da prilikom ogromnih vrelina možete samo nakratko da je odložite u frižider.

2024 © - Vesti online